Sisältöön »
Nuorisokeskus | kokous- ja juhlatalo
 
 
 
nuorisokeskus-marttinen-nuorisoryhma-tunnelmakuvia-19.jpg
 
 

Ajankohtaista

23.05.2019

"Jäin vaan jumiin siihen ihanaan tunnelmaan."

Yhteishenki, samanlainen arvomaailma ja hyväksyvä ilmapiiri ovat tärkeimmät tekijät 19-vuotiaan Eevan osallisuuden kokemukseen, jonka hän on löytänyt erityisesti hengellisistä yhteisöistä.


Osallisuus on mulle silleen suurin piirtein tuttu sana. Ehkä jonkin verran kai netissä siitä puhutaan ja koulussa tällasissa virallisissa yhteyksissä, sellasissa missä puhutaan, et miten osallisuutta voitas kehittää, et miten saatais ihmisiä osallistumaan asioihin ja silleen.

Ite oon kaikista vahviten kokenut osallisuutta ehkä näissä seurakunnan nuorten porukoissa, hengellisissä yhteisöissä muualla kun omalla paikkakunnallani, sellasis hengellisissä yhteisöissä joissa on nuorten toimintaa, niin ehkä kaikista eniten siellä. Aina sillon, jos sattuu sopimaan yksiin, niin käyn esimerkiksi niiden järjestämillä viikonloppu- ja kesäleireillä. Mulla on siellä tosi paljon tosi rakkaita ystäviä.

Alunperin oon päätynyt mukaan rippi- ja perheleirien kautta. Löysin sieltä parhaan kaverin, mitä oon ikinä löytänyt ja muutenkin tosi paljon ihania ihmisiä ja jäin vaan jumiin siihen ihanaan tunnelmaan.

Oon tänä vuonna neljättä kertaa mukana semmosessa musiikkiryhmäprojektissa. Et sieltä mä oon saanut myös suurimman osan kavereista yhdessä näistä yhteisöistä. Se on semmonen, missä me kootaan semmonen puoliks kuoro, puoliks bändi. Sit meillä on tossa kesällä kiertue ympäri Suomee.

Alunperin olen tavannut mun ystäviä just näissä yhdistyksen jutuissa, mutta kyllähän me tavataan muutenkin, just joidenki kavereiden synttäreillä ja tälleen. Suurin osa niistä asuu kuitenkin eri paikkakunnilla, niin sit se on vähän vaikeempaa, mutta aika usein, jos satutaan olemaan samoissa maisemissa, niin sitten. Tottakai netissä, Whatsappissa jutellaan ja lähetetään hassuja snäppiviestejä ja kaikkee muita somejuttuja.

Meitä yhdistää etenkin musiikki, tosi voimakas musiikkihenki ja tälleen. Ja sitten, ei mitään sellasta varsinaista, se on niinku... Siellä on tosi voimakas semmonen perhehenki. Just semmonen ”tule sellaisena kun olet ja kaikki rakastaa sua just sellasena”. Siellä on vaan niin tosi hyvä yhteishenki. Ja on mulla siellä kavereita, joilla on samanlaisia harrastuksia, just tuota luovaa kirjottamista ja muuten vaan kemiat mätsää.

Tottakai usko on tärkeä. Kyl mulla on tottakai myös sellasia kavereita, jotka ei oo uskossa, mutta näistä piireistä mä oon saanut ne kaikista tärkeimmät ystävät, niin se on kans merkittävä tekijä. Ehkä siinä on just niinku se, että samanlainen ajatusmaailma, samanlainen arvomaailma ja sit just semmonen tietynlainen hyväksyvä ilmapiiri, että sä saat olla ihan niin outo kun haluat, saat olla ihan niin erilainen tai samanlainen tai ihan mitä vaan haluat. Sä oot hyvä semmosena kun sä oot ja sua rakastetaan sellasena kun sä oot.

Joissain muissa porukoissa tulee ehkä semmonen suorittamisen ilmapiiri ja semmonen ehkä henkilökohtaisesti pelko siitä, että jos mä en oo tarpeeksi jotain, niin sitä niin kun… Kun eihän kenenkään tarvii olla mun kanssa! Se voi vaan kävellä tuosta ovesta pihalle ja löytää paremman kaverin. Tavallaan se jännittää ja ehkä siinä on kans se, että jotenkin sinne vaan kerääntyy semmosia ihmisiä, joilla on samanlaisia epävarmuuksia, samanlaisia pelkoja. Emmä tiiä, ehkä se on vaan se, että kaikilla on sit semmosia ajatuksia, että mitä jos mä en kelpaa sellasena kun mä oon. Ainakin niissä paikoissa musta tuntuu, et on panostettu siihen tosi paljon, et siellä ois semmonen ”sä oot hyvä just tollasena” -henki.

Mulla on paljon paremmat sosiaaliset taidot, mitä mulla joskus aiemmin oli, kun olen saanut toimia noissa yhteisöissä, joissa koen osallisuutta. Et etenkin ala-asteella kun mulla ei ollut tosi paljon kavereita, mä olin tosi epävarma ja semmonen, et mä en oikein osannut olla ihmisten kanssa ja on tullut parempi itsetunto. Kyllähän siitä tulee hyvä mieli, kun ihmiset sanoo, et ”mun mielestä sä oot mukava” ja puhtaasti se, mitä sä oot on hyvä, sun ei tarvii niin panostaa.

Nyt mulla on tosi erilaisia kavereita, niin se, miten mä nään maailmaa on avartunut, et osaa kattoo asioita eri ihmisten näkökulmista. En mä sitä ehkä nyt vielä tiedä tarkalleen, miten se on muhun vaikuttanut, mut tiedän sen, että sillä on ollut muhun oma tärkeä tehtävänsä. Sen näkee sit vasta 10-20 vuoden päästä kun kattoo taaksepäin, että juu, tuolla asialla oli merkitystä.

Tykkään olla just tolleen ihmisten kanssa tekemisissä ja musiikin kanssa tekemisissä. En mä mikskään ammattilaiseks musiikinopettajaks tai tällaseks halua, mä vaan haluan nauttii tollasist asioista. Just tommonen yleisesti ihmisten kanssa oleminen... Et ei sillä niin paljon oo väliä mitä tehään, kun sen tekee porukalla.

Oon yrittänyt päästä toiselle paikkakunnalle opiskelemaan, että pääsisin vielä tiukemmin kiinni näiden toimintaan mukaan, pystysin käymään niiden toiminnoissa ja olla samalla paikkakunnalla monen mun kaverin kanssa.

Oon suunnilleen vitosluokasta tiennyt, että mä haluan olla luokanopettaja. Saman ajan oon avustanut tavalla tai toisella oman seurakuntani toiminnoissa. Kerhoo ohjatessa on huomannut, että tuun toimeen lasten kanssa, mä oon hyvä selittään asioita ja osaan silleen organisoida.

Kertoja on juuri lukionsa päättävä 19-vuotias, joka on toiminut yhdeksän vuotta apuohjaajana seurakunnan kerhoissa ja on tällä hetkellä mukana mm. Suomen Lähetysseuran ja Suomen Ev.lut. Opiskelija-ja Koululaislähetys ry:n toiminnassa. Käytämme hänestä peitenimeä Eeva.  Tarkempaa tietoa osallisuuskertomusten taustoista löydät aiemmasta artikkelistamme.

LUE MYÖS:

Mintun osallisuuskertomus

Jussin osallisuuskertomus

Pinjan osallisuuskertomus

Velin osallisuuskertomus

Roosan osallisuuskertomus

Jeren osallisuuskertomus

Konstan osallisuuskertomus

Saran osallisuuskertomus

Mikon osallisuuskertomus

Janin osallisuuskertomus

 
 
 
 
Sivua päivitetty: 18.03.2024

Suomen nuorisokeskusten logoMarttinen on yksi Suomen yhdeksästä Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemista ja valvomista valtakunnallisista nuorisokeskuksista.

Lue lisää Suomen nuorisokeskusten verkkosivuilta

 

Euroopan Neuvoston laatumerkki nuorisokeskuksille  Syrjinnästä vapaa alue logo    Sustainable Travel Finlandin logo  Lyke-verkoston logo
Suomen hostellijärjestön logo
Opetus- ja kulttuuriministeriön tekstilogo

 
 
login Synergia Foxy