Sisältöön »
Nuorisokeskus | kokous- ja juhlatalo
 
 
 
nuorisokeskus-marttinen-nuorisoryhma-tunnelmakuvia-19.jpg
 
 

Ajankohtaista

29.04.2019

"Saat itte vaikuttaa mitä sä teet, miten sä teet, millon sä teet."

Viidennessä osallisuuskertomuksessa 23-vuotias Roosa korostaa nuorten mahdollisuuksia oman mielipiteen esiintuomiseen ja kuulluksi tulemiseen arkisissa tilanteissa.


Mitä on osallisuus? Siis pitäis todellakin tietää valmiita vastauksia tällasiin.

Ihan vaan se, et saa vaikuttaa asioihin. Silleen niinku, että sulle ei vaan sanota, että mitä sun pitää tehä, vaan sä saat itte vähän vaikuttaa mitä sä teet, miten sä teet, millon sä teet. Et se ei oo niin ohjattua. Kysytään niiltä nuorilta itteltään, että mitä he haluais tehä. Ei vaan valmiita vastauksia. Pienissä asioissa kysytään, jotain lempiruokapäiviä koulussa. Kuuluukse osallisuuteen?

Mä just vastasin Citymarketissa kyselyyn, et pitäiskö mun kotipaikkakunnalle tulla uimahalli. Vastasin kyselyyn iPadillä. Se ei kyllä ollu pelkästään nuorille. Mulle tulee vaan mieleen jotain semmosia, et just joku äiti kysyy, et mitä te haluutte syödä jouluna, että se ei vaan tee joulua. Että äiti kysyy mielipidettä. Ei välttämättä kaikki varmastikaan koe osallisuutta kotonaan.

Mä oon tosi huono osallistuja. Mulle tulee nyt mieleen kaikki nää siis mitkä nää nyt on koulussa kaikki nää nuorisovaltuustot ja kaikki poliitiikkajutut, mut mua ei kiinnosta mikään tämmönen yhteiskunnallinen vaikuttaminen sinänsä. Kuulosti kyl kurjalta, oravanpyörässä vaan mennään.

Mut kyllä jossain ala-asteella kun oli joku äänestys, et mikä kiipeilyteline halutaan, ainakin meillä oli, ja sitten se tuli. Joskus ala-asteella kun tuli eka kertaa meille ne jotkut edustajavaalit, niin kaikki tietysti osallistu ja sit meijän äiti keksi mulle semmosen hienon vaalilauseen. Kaikki äänesti itteensä ja sitten joku oli äänestäny jotain toista, niin se pääs kahella äänellä sitten.

Mun paikallisidentiteetti kiinnittyy vahvasti Pirkanmaalle. Sinne on pakko päästä takaisin kun opinnot loppuu. Opiskelupaikkakunnalla elämä keskittyy vaan siihen kampusalueeseen. Mä oon aina ollut niin eristäytynyt ihminen, etten todellakaan tunne kaikkia mun kotipaikkakunnalta, mut kyllä mä tiedän oikeestaan mitä siellä tapahtuu. Kotona kun käy, niin lukee paikallislehtiä. Äidille mä sanon aina kotona, kun se käskee siivoomaan, että emmä mitään siivoo, mä en enää asu täällä.

Kertoja on 23-vuotias pirkanmaalaislähtöinen kolmannen vuoden korkeakouluopiskelija, joka opintojensa vuoksi seilaa tätä nykyä kahden paikkakunnan ja kahden maakunnan väliä. Käytämme hänestä peitenimeä Roosa. Tarkempaa tietoa osallisuuskertomusten taustoista löydät aiemmasta artikkelistamme.

LUE MYÖS:

Mintun osallisuuskertomus

Jussin osallisuuskertomus

Pinjan osallisuuskertomus

Velin osallisuuskertomus

Jeren osallisuuskertomus

Eevan osallisuuskertomus

Konstan osallisuuskertomus

Saran osallisuuskertomus

Mikon osallisuuskertomus

Janin osallisuuskertomus

 
 
 
 
Sivua päivitetty: 28.05.2024

Suomen nuorisokeskusten logoMarttinen on yksi Suomen yhdeksästä Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemista ja valvomista valtakunnallisista nuorisokeskuksista.

Lue lisää Suomen nuorisokeskusten verkkosivuilta

 

Euroopan Neuvoston laatumerkki nuorisokeskuksille  Syrjinnästä vapaa alue logo  Lyke-verkoston logo
Suomen hostellijärjestön logo
Opetus- ja kulttuuriministeriön tekstilogo

 
 
login Synergia Foxy