Sisältöön »
Nuorisokeskus | kokous- ja juhlatalo
 
 
 
img-5314.jpg
 
 
Nuorisokeskus

Nuotta-valmennus

Nuotta-valmennuksen ensisijainen tarkoitus on olla tukipalvelu ja lisäresurssi työpajatoiminnalle ja etsivälle nuorisotyölle. Nuotta-valmennus kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tukemaan sosiaalisen vahvistamisen palvelukokonaisuuteen yhdessä nuorten työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön kanssa. Nuotta-valmennusta on järjestetty yhdeksässä valtakunnallisessa nuorisokeskuksessa vuodesta 2010 lähtien. Palvelu on maksuton työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön piirissä oleville nuorille ja heidän omille ohjaajilleen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee työpajaryhmien ja etsivän nuorisotyön osallistumista Nuottaan. Lähettävä taho vastaa ainoastaan matkakustannuksista.

Lataa tulostettava esite klikkaamalla tästä tai kuvaa

Nuotta-valmennuksen tavoitteena on nuorten sosiaalinen vahvistuminen sekä eriarvoisuuden ja syrjäytymisen ehkäisy. Palvelulla edistetään lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelman tavoitteita ja nuorten työllistymistä.

Nuotta-valmennuksessa nuoren sosiaalinen vahvistuminen toteutuu yhteisöllisyyden ja sosiaalisten tilanteiden kautta. Toiminnan tarkoituksena on nuorten itseluottamuksen, arjenhallinnan, sosiaalisten taitojen ja terveiden elämäntapojen vahvistaminen sekä yhteistyötahojen palveluprosessin tukeminen. Nuotta-valmennus tarjoaa sekä yksilöllistä että ryhmämuotoista tukea nuorille ja antaa työkaluja nuoren ja hänen oman ohjaajansa väliseen työskentelyyn. Valmennuksen
menetelmissä korostuvat toiminnallisuus ja elämyksellisyys nuorisokeskusten pedagogisen työotteen mukaisesti.

Nuotta-valmennusta järjestetään intensiivi- ja päivävalmenuksina. Päivävalmenuksen tavoitteena on saada nuori intensiivivalmennukseen. Nuotta-valmennus on pienryhmätoimintaa, jolloin ryhmän enimmäiskoko on 12 nuorta. Yli 12 nuoren ryhmiä voidaan ottaa valmennukseen poikkeustapauksissa ja tällöin mukana on toinenkin Nuotta-valmentaja. Intensiivivalmennukset ovat leirimuotoisia ja sisältävät yöpymisen. Intensiivivalmennuksen tyypillinen kesto on 2-4 vuorokautta. Päivävalmennuksen tarkoituksena on ensisijaisesti tutustua nuorisokeskukseen ja madaltaa nuoren kynnystä osallistua intensiivivalmennukseen myöhemmin.

Jokainen Nuotta-valmennus suunnitellaan yksilöllisesti vastaamaan kyseisen ryhmän tarpeita ja tavoitteita. Valmennusten suunnittelu tehdään yhteistyössä nuorten ja heidän oman ohjaajan kanssa. Valmennukset toteutetaan pienryhmätoimintana niin, että ryhmän oma ohjaaja osallistuu valmennukseen nuorten kanssa. Ryhmän oma ohjaaja voi olla valmennuksessa tilanteen mukaan joko tarkkailijana tai tasavertaisena osallistujana nuorten kanssa.

(Suomen Nuorisokeskusyhdistys ry, Nuotta -käsikirja 2019)

 
 
 
Sivua päivitetty: 18.08.2020

Suomen nuorisokeskusten logoMarttinen on yksi Suomen yhdeksästä
Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemista ja valvomista valtakunnallisista nuorisokeskuksista.

Lue lisää Suomen nuorisokeskusten websivuilta

 

Syrjinnästä vapaa alue logoOpetus- ja kulttuuriministeriön tekstilogoLyke-verkoston logoSuomen hostellijärjestön logoEuroopan Neuvoston laatumerkki nuorisokeskuksille

 
 
login Synergia Foxy