Nuotta-valmennus on tarkoitettu 14-29-vuotiaille erityisen tuen tarpeessa oleville nuorille. Valmennus, kesto ja tavoitteet räätälöidään yhdessä nuoren ja hänen lähiverkostonsa kanssa. Valmennuksen avulla vahvistetaan nuoren ryhmätaitoja ja nuoren sosiaalisia vuorovaikutustaitoja. Nuori saa positiivisia onnistumisen kokemuksia ja lisää itsevarmuutta.
Valmennuksessa käytetään elämyspedagogisia ja toiminnallisia työmenetelmiä. Valmennus sisältää erilaisia aktiviteetteja, kädentaitoja, keskusteluja, yhdessäoloa ja nuoren omaa lähitulevaisuuden suunnittelua. Marttisessa on mahdollista majoittua valmennuksen aikana viihtyisästi oman ryhmän kanssa. Tyypillinen kesto on 2 - 4 vuorokautta.
Valmennus on maksuton etsivän nuorisotyön ja työpajojen nuorten ryhmille opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.
Muille ryhmille on tarjolla omakustanteinen Nuotta-leiri, joka vastaa sisällöltään valmennusta.
Nuotta-valmennus tarjoaa nuorelle mahdollisuuden haastaa itseään kokeilemaan uutta toimintaa, jossa jokainen määrittää omat rajansa ja kantaa vastuun toiminnasta. Valmennuksessa vahvistetaan vuorovaikutustaitoja, uskalletaan, kannustetaan, osallistutaan erilaisiin toimintoihin ja tehtäviin. Nuotta-valmentajan tehtävä on kannustaa, antaa positiivista palautetta ja auttaa nuoria käsittelemään koettuja asioita, jolloin nuorten usko omaan pärjäämiseen kasvaa, kun he ratkovat haasteita yhdessä ja saavat onnistumisen kokemuksia.
Valmennukset suunnitellaan nuorten ja lähettävien tahojen tarpeista lähtöisin. Nuoria osallistetaan vaikuttamaan valmennuksen sisältöön. Ennen valmennusta voi pohtia esimerkiksi:
Sisältöä voidaan aina luovia ryhmän tarpeiden mukaan, yksilöt huomioiden.
Valmennuksen lopussa pohdiskellaan mitä näistä saavutettiin, mitä se antaa nuorelle omaan arkeen ja jatkosuunnitelmiin, myös kehityssuunnitelmia otetaan aina vastaan pyrkimyksenä asiakaslähtöisyys palveluihin ja sen sisältöihin.
Extranet-sivuiltamme voit ladata lisätietoa (mm infopaketti, ohjeita suunnitteluun).
Lisätietoa ja varaukset:
Eetu-Ville Mantere / Nuotta-koordinaattori
p.+35844 715 1912 / 044 715 1912
sähköpostitse nuotta@marttinen.fi
Varaa tavoitteellinen ja turvallinen Nuottavalmennus tästä
Otteita Nuorisokeskus Marttisen turvallisuussuunnitelmasta
Tästä voit ladata tulostettavan version alla olevasta tekstiversiosta
Opasta auttajat paikalle. Soita uudestaan, mikäli tilanne muuttuu.
HUOM! Jos hätänumero on hetkellisesti ruuhkautunut - älä sulje puhelinta! Kuulet nauhoitteen, jossa kehotetaan odottamaan hetki linjalla.
Hätäpuheluihin vastataan mahdollisimman nopeasti ja aina soittamisjärjestyksessä.
Et tarvitse koskaan suuntanumeroa.
Hätäpuhelu on maksuton.
Ohjeet vaaratilanteessa: katso Yleisradion teksti-TV:n sivu 868
Virtain kaupunki kuuluu Pirkanmaan pelastuslaitoksen pelastusalueeseen. Onnettomuuksien ennaltaehkäisy, pelastustoiminta ja varautuminen poikkeusoloihin hoidetaan Pirkanmaan pelastuslaitoksen vakinaisen palohenkilöstön, Virtain VPK:n, sekä Killinkosken VPK:n toimesta.
Lisätietoja alueellisesta pelastustoimesta saa Pirkanmaan pelastuslaitoksen sivuilta.
Yhteystiedot:
asiakaspalvelu (24 h)
puhelinnumero 03 565 612, pirkanmaanpelastuslaitos@tampere.fi
Sairaalantie 1, 34800 Virrat
Kiireellinen ajanvaraus
lääkärin vastaanotolle arkisin ma-pe klo 8-17.30 ja la 9-15.30, sunnuntaisin ei vastaanottoa puh. 03 3341 1200
Arkipyhinä poliklinikka on pääsääntöisesti kiinni.
Kiireetön ajanvaraus
lääkärin vastaanotolle ma-pe klo 8–15 puh. 03 3341 1300
Poliklinikoiden ollessa suljettuna: Päivystysapu Pirkanmaa puh. 116117 tai soitetaan hätänumeroon 112 asian kiireellisyydestä ja vakavuudesta riippuen.
Outi Mattsson
Sairaalantie 3, 34800 Virrat
Eläinlääkärin ajanvarausaika on arkisin klo 8-9.
Puh. 044 715 1351 (mahdolliset muutokset eläinlääkärijärjestelyissä selviävät numeroon soittamalla)
Eläinlääkäripäivystysaika arkisin klo 16-08 ja viikonloppuisin perjantaista klo 16 maanantaihin klo 08.
Tällöin eläinlääkäripäivystysnumerot ovat:
Hätätilanteen sattuessa Marttisen vastaanoton ollessa suljettuna yhteyttä voi ottaa vartiointiliikkeeseen:
KMV Turvapalvelut Oy
Vaihde: 03 488 3900
Hälytyskeskus: 029 0031 600
Nuorisokeskus Marttisen asiakkaista 2/3 on nuorisoasiakkaita, joiden henkinen, fyysinen ja sosiaalinen turvallisuus on toiminnan jatkuvuuden kannalta kaikkein tärkein asia. Marttisen nuorisotoiminta perustuu nuorisolakiin (72/2006), ja se on opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa toimintaa. Valtioneuvoston asetus nuorisotyöstä ja – politiikasta (103/2006) edellyttää, että valtakunnallisella nuorisokeskuksella on turvallisuus- ja pelastussuunnitelma.
Marttisen tavoitteena on ehkäistä tapaturmat ja muut nuorisoon kohdistuvat haitalliset tapahtumat toiminnassaan sataprosenttisesti. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi on laadittu riskianalyysit ja turvallisuussuunnitelmat erityisesti korkean riskin opetus- ja ohjelmatoimintaan. Muilta osin ohjaustoiminnassa noudatetaan nuorisotyön parhaita käytäntöjä ja eettisiä periaatteita. Parhaiden käytäntöjen tuntemus varmistetaan valitsemalla opetus- ja ohjauspalveluitten suunnittelu- ja ohjaustehtäviin alan koulutuksen ja/tai kokemuksen omaavia henkilöitä.
Nuorison turvallisuuden ylläpitäminen edellyttää turvallisuuteen panostamista myös kaikissa muissakin nuorisokeskuksen toiminnoissa ja palveluissa, toimintavälineistössä, ympäristössä, rakennuksissa, koneissa ja laitteissa. Myös alihankkijoilta ostettavien palveluitten on täytettävä samat laatu- ja turvallisuuskriteerit sekä eettiset periaatteet kuin oman toiminnankin.
Toinen erityisen tärkeä asia on Marttisen kulttuurihistoriallisesti arvokas ympäristö, jonka säilyminen on turvattava. Alueen rakennettua ympäristöä tulee suojata mahdollisimman hyvin palovaaralta, ilkivallalta sekä vesi- tms. vahingoilta. Marttisen vanhan pappilan rakennuksien ohella Perinnekylän museorakennukset, muinaisjäännökset, sekä arvokas ympäristö kokonaisuudessaan ovat alueen arvokasta kulttuuriperintöä.
Tämän etukäteen saatavilla olevan ohjeen lisäksi nuorisoryhmille järjestetään ryhmän saavuttua infotilaisuus, jossa käsitellään turvallisuuteen liittyviä asioita.
Nuorisokeskus Marttisen majoitustilat (nuorisohotellit ja hirsihuvilat) on varustettu automaattisella paloilmoitinlaitteistolla. Laitteisto on asennettu myös Marttisen vanhaan pappilaan.
Virrat kuuluu Porin hätäkeskuksen alueeseen. Automaattisista paloilmoittimista lähtee palohälytys hätäkeskukseen, josta se ohjataan pelastuslaitoksen hälytysjärjestelmään. Hätäkeskus ilmoittaa tilanteesta myös vartijalle, joka tulee paikalle välittömästi ilmoituksen saatuaan.
Marttinen sijaitsee noin 5 kilometrin päässä Virtain keskustasta. Palokunta on hälytyksen saatuaan pääsääntöisesti paikalla noin 6-10 minuutin kuluttua.
PALOILMOITINLAITTEISTON TUNNISTIMIIN KOSKEMINEN TAI ERHEELLISEN ILMOITUKSEN AIHEUTTAMINEN MUULLA TAVOIN ON EHDOTTOMASTI KIELLETTY!
Erheellinen paloilmoitus voi johtaa korvausvaatimukseen, sillä pelastuslaitos voi pelastuslain mukaan periä maksun erheellisestä ilmoituksesta (800 €) kohteen omistajalta, haltijalta tai toiminnanharjoittajalta. Marttinen puolestaan perii tahallisesti aiheutetusta tai huolimattomuudesta johtuvasta ilmoituksesta maksun sen aiheuttajalta.
Poistumistiet on merkitty vihreillä, valaistuilla kulkusuuntaa osoittavilla suuntanuolilla ja kilvillä tai vihreillä poistumistievaloilla. Poistumisen turvallisuutta hätätilanteessa tehostaa turvavalaistus, joka valaisee oman teholähteensä varassa sähkökatkoksenkin aikana.
TUTUSTUKAA ENNAKOLTA KÄYTTÄMIENNE TILOJEN POISTUMISTEIHIN!
Yläkerrasta hätäpoistuminen on makuuhuoneiden ikkunoiden kautta.
TUTUSTUKAA KÄYTTÄMIENNE TILOJEN ENSISAMMUTUSVÄLINEISTÖN SIJAINTEIHIN ENNAKOLTA!
Muita hyviä sammutteita ovat myös: matto, hiekka, lumi, puun oksat, sekä pelkkä vesi.
TUTUSTUKAA ENSIAPUVÄLINEISTÖN SIJAINTIIN ETUKÄTEEN!
Nuorisohotellit
Herrasentie 16, 34800 VIRRAT
Hirsihuvilat
Palolammintie 363, 34800 VIRRAT
Varsinkaan majoitustiloissa ei ole paikalla henkilökuntaa, jolloin ryhmän vastuuhenkilön on huolehdittava ohjeiden antamisesta ryhmälleen.
Kahdeksan poistumisovea:
Neljä poistumisovea:
Kokoontumispaikalta järjestetään ohjaus tilanteen mukaan, tarkoituksenmukaisimpaan evakuointipaikkaan, viranomaisten tai henkilökunnan toimesta.
Kun henkilö menettää äkillisesti tajuntansa, toimi näin.
Herättele häntä puhuttelemalla ja ravistelemalla. Henkilö ei herää.
Voit myös huutaa apua ja pyytää paikalla olevia tekemään hätäilmoitus numeroon 112. Hätäkeskuksen antamia ohjeita tulee noudattaa.
Käännä tämän jälkeen autettava selälleen, ja selvitä hengittääkö hän normaalisti?
Ojenna autettavan pää leuan kärjestä nostamalla ja toisella kädellä otsasta painamalla.
Samalla katso, kuuntele ja tunnustele hengitystä. Liikkuuko rintakehä? Kuuluuko hengityksen ääni? Tuntuuko ilman virtaus poskellasi?
Arvio onko hengitys normaalia, epänormaalia tai hengitys puuttuu. Mikäli epäröit, toimi kuin hengitys ei olisi normaalia.
Hengitys ei ole normaalia tai se puuttuu.
Aseta kämmenesi tyviosa keskelle autettavan rintalastaa ja toinen kätesi rintalastalla olevan käden päälle. Sormet ovat limittäin. Paina suorin käsivarsin kohtisuoraan alaspäin 30 kertaa siten, että rintalasta painuu 5 - 6 cm. Anna rintakehän palautua paineluiden välissä. Keskimääräinen painelutiheys on 100 kertaa minuutissa, eikä ylitä 120 kertaa minuutissa. Laske painelut ääneen.
Avaa hengitystie. Aseta suusi tiiviisti autettavan suun päälle ja sulje sormillasi hänen sieraimensa. Puhalla rauhallisesti ilmaa autettavan keuhkoihin. Puhalluksen aikana katso, että autettavan rintakehä nousee (liikkuu).
Toista puhallus. Kahden puhalluksen kesto on 5 sekuntia.
Kun lapsi (alle murrosikäinen) menettää äkillisesti tajuntansa, toimi näin:
Herättele lasta puhuttelemalla ja ravistelemalla. Lapsi ei herää.
Hätänumeroon 112 soitetaan välittömästi, jos paikalla on muita tai itse voit soittaa muiden ensiaputoimenpiteiden ohessa. Muutoin yksin ollessasi elvytä lasta ensin 1 minuutti ja tee hätäilmoitus heti tämän jälkeen. Hätäkeskuksen antamia ohjeita tulee noudattaa.
Käännä tämän jälkeen lapsi selälleen, ja selvitä hengittääkö hän normaalisti?
Ojenna varovasti lapsen pää leuan kärjestä nostamalla ja toisella kädellä otsasta painamalla. Samalla katso, kuuntele ja tunnustele hengitystä. Liikkuuko rintakehä? Kuuluuko hengityksen ääni? Tuntuuko ilman virtaus poskellasi? Arvio onko hengitys normaalia, epänormaalia tai hengitys puuttuu. Mikäli epäröit, toimi kuin hengitys ei olisi normaalia.
Hengitys ei ole normaalia tai se puuttuu.
Avaa lapsen hengitystie. Aseta suusi tiukasti lapsen suun päälle ja sulje lapsen sieraimet sormillasi (peitä vauvan suu ja sieraimet omalla suullasi). Rauhallisesti puhalla ilmaa lapsen keuhkoihin sen verran, että lapsen rintakehä nousee (liikkuu).
Puhalla yhteensä viisi kertaa.
Aseta kämmenen tyviosa lapsen rintakehälle, rintalastan alaosalle. Paina käsivarsi suorana 30 kertaa siten, että rintalasta painuu selkeästi kohtisuoraan alaspäin ja palautuu. Ajallisesti painumis- ja palautumisvaiheet ovat yhtä pitkiä. Keskimääräinen painelutiheys on 100 kertaa minuutissa, eikä ylitä 120 kertaa minuutissa. Laske painelut ääneen.
Avaa lapsen hengitystie. Aseta suusi tiiviisti lapsen suun päälle, sulje sieraimet, ja puhalla rauhallisesti ilmaa lapsen keuhkoihin. Puhalluksen aikana katso rintakehän liikettä (nousee). Toista puhallus. Kahden puhalluksen kesto on 5 sekuntia.
Jatka rytmillä 30:2.
Pelastusviranomaiset antavat suojautumisohjeita radiossa sekä paikallisesti kaiuttimilla. Yleinen vaaramerkki voi tarkoittaa myös kaasuvaaraa. Väestö hälytetään yleisellä hälytysmerkillä, jonka lisäksi annetaan tietoja ja toimintaohjeita radion välityksellä.
YLEINEN VAARAMERKKI
Yleinen hälytysmerkki on nouseva ja laskeva äänimerkki tai viranomaisen kuuluttama varoitus
Jos olet sisätiloissa ja haistat kaasua, paina märkä vaate suun eteen ja hengitä sen läpi pysyttele yläkerroksissa, kunnes vaara on ohi.
Jos olet ulkona, etkä pääse sisälle:
Vaara ohi – merkki on yhtämittainen, tasainen äänimerkki. Se on ilmoitus siitä, että uhka tai vaara on ohi.
Säteilytilannetta valvotaan jatkuvasti koko maassa mittareilla. Pienetkin muutokset huomataan heti ja niistä tiedotetaan viipymättä. Säteilyvaarasta annetaan yleinen vaaramerkki, joka on nouseva ja laskeva äänimerkki tai viranomaisen kuuluttama varoitus.
sekä Säteilyturvakeskuksen internet – sivuilta www.stuk.fi.
“Muutaman yön Nuotta-jakso vastaa parhaimmillaan puolen vuoden työtä nuoren kanssa.”
– Etsivän nuorisotyön tekijä
Nuotta-valmennus vahvistaa nuorten arjenhallintaa, sosiaalisia taitoja ja terveitä elämäntapoja.
Marttinen on yksi Suomen kahdeksasta Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemista ja valvomista valtakunnallisista nuorisokeskuksista.