Nuotta-valmennus on tarkoitettu 14-29-vuotiaille erityisen tuen tarpeessa oleville nuorille. Valmennus, kesto ja tavoitteet räätälöidään yhdessä nuoren ja hänen lähiverkostonsa kanssa. Valmennuksen avulla vahvistetaan nuoren ryhmätaitoja ja nuoren sosiaalisia vuorovaikutustaitoja. Nuori saa positiivisia onnistumisen kokemuksia ja lisää itsevarmuutta.
Valmennuksessa käytetään elämyspedagogisia ja toiminnallisia työmenetelmiä. Valmennus sisältää erilaisia aktiviteetteja, kädentaitoja, keskusteluja, yhdessäoloa ja nuoren omaa lähitulevaisuuden suunnittelua. Marttisessa on mahdollista majoittua valmennuksen aikana viihtyisästi oman ryhmän kanssa. Tyypillinen kesto on 2 - 4 vuorokautta.
Valmennus on maksuton etsivän nuorisotyön ja työpajojen nuorten ryhmille opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.
Muille ryhmille on tarjolla omakustanteinen Nuotta-leiri, joka vastaa sisällöltään valmennusta.
Nuotta-valmennus tarjoaa nuorelle mahdollisuuden haastaa itseään kokeilemaan uutta toimintaa, jossa jokainen määrittää omat rajansa ja kantaa vastuun toiminnasta. Valmennuksessa vahvistetaan vuorovaikutustaitoja, uskalletaan, kannustetaan, osallistutaan erilaisiin toimintoihin ja tehtäviin. Nuotta-valmentajan tehtävä on kannustaa, antaa positiivista palautetta ja auttaa nuoria käsittelemään koettuja asioita, jolloin nuorten usko omaan pärjäämiseen kasvaa, kun he ratkovat haasteita yhdessä ja saavat onnistumisen kokemuksia.
Valmennukset suunnitellaan nuorten ja lähettävien tahojen tarpeista lähtöisin. Nuoria osallistetaan vaikuttamaan valmennuksen sisältöön. Ennen valmennusta voi pohtia esimerkiksi:
Sisältöä voidaan aina luovia ryhmän tarpeiden mukaan, yksilöt huomioiden.
Valmennuksen lopussa pohdiskellaan mitä näistä saavutettiin, mitä se antaa nuorelle omaan arkeen ja jatkosuunnitelmiin, myös kehityssuunnitelmia otetaan aina vastaan pyrkimyksenä asiakaslähtöisyys palveluihin ja sen sisältöihin.
Extranet-sivuiltamme voit ladata lisätietoa (mm infopaketti, ohjeita suunnitteluun).
Lisätietoa ja varaukset:
Eetu-Ville Mantere / Nuotta-koordinaattori
p.+35844 715 1912 / 044 715 1912
sähköpostitse nuotta@marttinen.fi
Varaa tavoitteellinen ja turvallinen Nuottavalmennus tästä
Nuotta-valmennuksen ensisijainen tarkoitus on olla tukipalvelu ja lisäresurssi työpajatoiminnalle ja etsivälle nuorisotyölle. Nuotta-valmennus kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tukemaan sosiaalisen vahvistamisen palvelukokonaisuuteen yhdessä nuorten työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön kanssa. Nuotta-valmennusta on järjestetty yhdeksässä valtakunnallisessa nuorisokeskuksessa vuodesta 2010 lähtien. Palvelu on maksuton työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön piirissä oleville nuorille ja heidän omille ohjaajilleen.
Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee työpajaryhmien ja etsivän nuorisotyön osallistumista Nuottaan. Lähettävä taho vastaa ainoastaan matkakustannuksista.
Lataa tulostettava esite klikkaamalla tästä linkistä
Nuotta-valmennuksen tavoitteena on nuorten sosiaalinen vahvistuminen sekä eriarvoisuuden ja syrjäytymisen ehkäisy. Palvelulla edistetään lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelman tavoitteita ja nuorten työllistymistä.
Nuotta-valmennuksessa nuoren sosiaalinen vahvistuminen toteutuu yhteisöllisyyden ja sosiaalisten tilanteiden kautta. Toiminnan tarkoituksena on nuorten itseluottamuksen, arjenhallinnan, sosiaalisten taitojen ja terveiden elämäntapojen vahvistaminen sekä yhteistyötahojen palveluprosessin tukeminen. Nuotta-valmennus tarjoaa sekä yksilöllistä että ryhmämuotoista tukea nuorille ja antaa työkaluja nuoren ja hänen oman ohjaajansa väliseen työskentelyyn. Valmennuksen menetelmissä korostuvat toiminnallisuus ja elämyksellisyys nuorisokeskusten pedagogisen työotteen mukaisesti.
Nuotta-valmennusta järjestetään intensiivi- ja päivävalmenuksina. Päivävalmennuksen tavoitteena on saada nuori intensiivivalmennukseen. Nuotta-valmennus on pienryhmätoimintaa, jolloin ryhmän enimmäiskoko on 12 nuorta. Yli 12 nuoren ryhmiä voidaan ottaa valmennukseen poikkeustapauksissa ja tällöin mukana on toinenkin Nuotta-valmentaja. Intensiivivalmennukset ovat leirimuotoisia ja sisältävät yöpymisen. Intensiivivalmennuksen tyypillinen kesto on 2-4 vuorokautta. Päivävalmennuksen tarkoituksena on ensisijaisesti tutustua nuorisokeskukseen ja madaltaa nuoren kynnystä osallistua intensiivivalmennukseen myöhemmin.
Jokainen Nuotta-valmennus suunnitellaan yksilöllisesti vastaamaan kyseisen ryhmän tarpeita ja tavoitteita. Valmennusten suunnittelu tehdään yhteistyössä nuorten ja heidän oman ohjaajan kanssa. Valmennukset toteutetaan pienryhmätoimintana niin, että ryhmän oma ohjaaja osallistuu valmennukseen nuorten kanssa. Ryhmän oma ohjaaja voi olla valmennuksessa tilanteen mukaan joko tarkkailijana tai tasavertaisena osallistujana nuorten kanssa.
(Suomen Nuorisokeskusyhdistys ry, Nuotta -käsikirja 2019)
Haluamme auttaa Teitä valmennuksenne suunnittelussa - näiden ohjeiden siivittämänä toivotamme ryhmänne lämpimästi tervetulleiksi Marttiseen.
Tästä linkistä voit ladata tämän infopaketin pdf-tiedostona
Pdf-tiedoston lopussa myös terveystietolomake ja ohjeet tietojen ilmoittamisesta.
Tiedot kerätään osallistujien turvallisuuden takia. Tietoja käsittelevät Nuorisokeskus Marttisen työntekijät, joilla on vaitiolovelvollisuus. Ryhmän oma ohjaaja kerää ryhmän terveystietolomakkeet ja toimittaa Marttiseen pelkät tiedot ilman nimiä; esim näin: ”hlö 1: laktoositon, hlö 2: allerginen koivun siitepölylle”. Kaikkien mukaan lähtevien on ilmoitettava toiminnan turvallisuuden kannalta tärkeät tiedot, joko tällä terveystietolomakkeella tai muulla tavoin.
Pyydämme teitä toimittamaan alla olevat tiedot Marttiseen ennen valmennuksen alkamista:
Viimeistään 1 kuukausi ennen valmennusta
Tietoa saapuvasta ryhmästä, valmennuksen tavoitteet ja teema. Nuotta -valmennukseen kuuluvat maksuttomat aktiviteetit löytyvät sivulta ja ladattavasta esitteestä ”Ohjeita Nuotta-valmennuksen suunnitteluun”.
Lisäksi on mahdollista valita omakustanteisesti valmennukseen myös nuorisokeskuksen muita aktiviteetteja.
Viimeistään 2 viikkoa ennen valmennusta
Koonti huomioitavista terveystiedoista (myös ohjaajilta), sisältäen: erityisruokavaliot ja ruoka-aineallergiat, sairaudet, allergiat, lääkitys.
Jos em. tietoja ei ole saatavilla riittävän ajoissa, on mahdollista, että emme pysty vastaamaan kaikkiin erityistarpeisiin. Erityisesti tämä tulee huomioida ruoka-aineallergioiden kohdalla.
Majoitussuunnitelma tehdään vasta paikan päällä. Rahoittajamme edellyttää, että tilastoimme myös osallistujien iät ja kotipaikkakunnat. Olisi hyvä varmistaa että nämä tiedot ovat saatavilla valmennukseen saapuessa.
Turvallisuus ja ensiapu
Marttisessa pidetään turvallisuuteen liittyviä asioita ensiarvoisen tärkeinä. Ensiapuvälineitä on saatavilla ohjaajilta, toimistosta, kahviosta/vastaanotosta sekä jokaisen Nuorisohotellin aulasta. Voit ottaa tarvittaessa omia lääkkeitä mukaan. Marttisen henkilökunta ei voi ottaa vastuuta lääkkeiden antamisesta asiakkaille. Tarvittaessa käytämme Virtain Terveyskeskuksen lääkäripalveluja. Ilta- ja yöaikaan (klo 18-8) päivystys on Tampereen Acutassa.
Nuorisokeskus Marttisen vakuutukset
Marttiseen saapuvat ryhmät ovat ensisijaisesti oman kuntansa tai lähettävän organisaationsa vakuutuksen piirissä. Marttisen ryhmätapaturmavakuutus on toissijainen vakuutus. Nuorisokeskus Marttisella on myös toiminnan vastuuvakuutus. Vastuuvakuutus korvaa vahinkoja, joista vakuutuksenottaja on voimassa olevan lain mukaan korvausvastuussa.
Kahvio
Kahvio on avoinna päivisin. Kahviosta on saatavissa mm. kahviotuotteita, Marttisen myyntituotteita, postikortteja ja – merkkejä. Kahviosta löytyy myös oleskelutila, jossa on mm. TV, internet – yhteys asiakkaiden käytössä, lautapelejä ja päivän lehdet.
Ruokailut
Marttisen ateriat ovat tarjolla noutopöydästä Marttisen päärakennuksen tilausravintolassa. Päivän aikana nautitaan aamiainen,lounas ja päivällinen ruokasalissa. Eri ryhmien ruokailuajat pyritään porrastamaan vähintään 15 minuutin (korona-aikana 20-30 min) välein. Huomioimme mahdollisuuksien mukaan toiveenne ruokailuajoista.
Iltapalan saatte mukaanne päivälliseltä majoitustiloihin. Voitte nauttia iltapalan esimerkiksi majoitustiloissanne tai saunalla sitten kun nälkä yllättää. Hiljaisina aikoina myös päivällinen saattaa olla iltapalan tavoin mukaan otettava.
Majoitus
Nuotta-valmennuksen suosituin majoitustila on Marttisen hirsihuvilat - yksitoista 7-8 hengen hirsihuvilaa. Jokaisessa on 3-4 makuuhuonetta, tupakeittiö astioineen, jääkaappi, kahvin-ja vedenkeitin sekä mikroaaltouuni, sekä sauna, kaksi wc:tä ja televisio. Jokaisesta huoneistosta löytyy kuivauskaappi.
Vaihtoehtona on nuorisohotelli, joka on myös mukava majoitustila ryhmille. Nuorisohotelli koostuu kolmesta erillisestä majoitus rakennuksesta,joissa kussakin on tilaa n 36 hengelle 2-6 hengen huoneissa. Kaikissa huoneissa on oma wc ja suihku. Jokaisen majoitusrakennukseneteistilassa on kuivauskaappi. Keittiöstä löytyvät jääkaappi, kahvin-ja vedenkeitin sekä mikroaaltouuni. Aulassa on hätätilanteita varten puhelin.
Lomasaaren hirsihuvilat
Palohälytyksen sattuessa kokoontumispaikkana on jätekatoksen edusta. Korvausvelvollisuus aiheettomista hälytyksistä onhälytyksen aiheuttajalla - palohälytykset menevät suoraan aluehälytyskeskukseen.
Erheellisten paloilmoitusten välttämiseksi on makuuhuoneiden ovet pidettävä suljettuina ruoanlaiton ja suihkussa/saunassa käynnin aikana! Liesituuletinta on käytettävä ruoanlaiton yhteydessä, myös uunia käytettäessä! Lämpöpattereita ei saa peittää! Deodoranttia, hiuslakkaa yms. suihkutetaan vain suihkutiloissa, ovi suljettuna.
Käytä vettä säästeliäästi, jotta sitä riittäisi kaikille. Majoitusrakennukset tarkastetaan lähtöpäivänä ennen avainten palauttamista. Tupatarkastuksen aikana osallistujien toivotaan olevan läsnä majoitustiloissa.
Nuorisohotelli
Palohälytyksen sattuessa kokoontumispaikkana on pelikenttä. Korvausvelvollisuus aiheettomista hälytyksistä on hälytyksenaiheuttajalla - palohälytykset menevät suoraan aluehälytyskeskukseen. Majoitusrakennukset tarkastetaanlähtöpäivänä ennen avainten palauttamista. Siivousohjeet löytyvät hotellin seinältä. Tupatarkastuksen aikana osallistujien toivotaan olevan läsnä majoitustiloissa.
Valmennuksen sisältö
Nuotta-valmennus koostuu ryhmien valitsemista ohjelmista, sekä Marttisen omasta valmennussisällöstä. Tarkka sisältö suunnitellaan kunkin ryhmän tavoitteiden mukaan ja sitä voidaan tarvittaessa muokata. Lisätietoa ja valmennukseen kuuluvat ohjelmat löytyvät esitteestä ”Ohjeita Nuotta-valmennuksen suunnitteluun”, joka lähetetään sähköpostitse valmennuksen vahvistuttua.
Ohjattu toiminta tapahtuu pääsääntöisesti päivisin 9.00–17.00 välisenä aikana, jolloin Marttisen Nuotta-valmentaja on mukana ryhmän kanssa. Toiminnan lopussa pidämme purun (käydään läpi tuntemuksia ja ajatuksia mitä ohjelma herätti ja mitä niistä voisi oppia), joten toiminnasta ei kannata poistua ilmoittamatta. Marttinen pidättää itsellään oikeuden yllättävistä tilanteista johtuviin mahdollisiin aikataulu- yms. muutoksiin ja näistä sovitaan ryhmän kanssa aina erikseen.
Vapaa-aika
Marttisen tilat ja välineet ovat vapaasti ryhmän käytössä vapaa-aikoina klo 8.00–21.00 välisenä aikana. Voit varata etukäteen veloituksetta ryhmäsi käyttöön boulderointiluolan, monitoimisalin, pelikentäntai soutuveneitä. Matalankiipeilyseinän (boulderointiluolan), monitoimisalin sekä soutuveneiden käyttö edellyttää valvojanläsnäoloa, jos mukana on alle 18 -vuotiaita. Varauksia voi tehdä myös valmennuksen aikana päärakennuksen vastaanottoon / varauslistaan.
Marttisessa löytyy vapaa-aikaa varten myös mm. biljardipöytä, Iwall, pingispöytiä, lautapelejä, jättishakki, korona, puujalkoja, luontopolku, lentopallo- ja sulkapalloverkkoja, haavipallomailoja, slackline sekä frisbeegolf-rata. Näitä ei voi varata etukäteen, vaan niitä käytetään kun ovat vapaana. Vapaa-ajalla tapahtuvaa kalastusta varten on otettava omat välineet mukaan.
Monitoimisali
Monitoimisalimme toimii sisäohjelmissa yhtenä ohjelmanvetopaikkana. Se on käytössä myös ryhmän omatoimista pelailua varten ryhmän oman ohjaajan johdolla. Salia voi varata joko etukäteen tai tehdä varauksen paikan päällä valmennuksen aikana. Salin käyttö on maksutonta. Tarkemmin salissa pelattavista lajeista ja käytettävissä olevista välineistä voit kysyä nuotta-valmentajalta. SÄHLYÄ PELATTAESSA on siitä aina ilmoitettava viimeistään klo 12 mennessä, jotta ehdimme laittaa saliin sählylaidat. Salissa ei saa pelata sählyä ilman sählylaitoja.
Saunavuoro
Nuottaan sisältyy koko ryhmälle yhteinen saunavuoro kerran valmennuksen aikana TAI vaihtoehtoisesti majoitukseen kuuluvan saunan käyttö. Ylimääräisestä saunavuorosta veloitetaan hinnaston mukaisesti. Saunavuoron päättyessä sauna tulee huuhdella ja jättää puku- ja pesutilat siisteiksi. Saunavuoro lisätään ohjelmaan suunnitteluvaiheessa. Yhteinen saunavuoro kestää yleensä 2 tuntia.
Nuotta-valmennus on etsivän nuorisotyön ja työpajojen nuorten ryhmille maksutonta. Mahdollisista Nuotan valikoimaan kuulumattomista aktiviteeteista, ylimääräisistä saunavuoroista, tms. palveluista veloitamme nuorisoryhmien hinnaston mukaisesti. Nuorisotoimintamme alv on 0 %.
Noudata aikatauluja ja saavu paikalle 5 minuuttia ennen ohjelman alkua.
Omia matkapuhelimia voi pitää ohjelmissa mukana, kunhan ne ovat äänettömällä. Matkapuhelimet tai muut vastaavat laitteet ovat mukana omalla vastuulla ja Marttinen ei korvaa leirin aikana rikkoutuneita laitteita.
Joidenkin ohjelmien luonteeseen saattaa kuulua, että vaatteet voivat likaantua ja/tai kulua. Marttinen ei vastaa mahdollisista vaatteiden likaantumisista tai rikkoontumisista aiheutuvista kustannuksista.
Marttinen panostaa ympäristövastuullisiin toimintatapoihin ja pyrkii pienentämään ympäristölle aiheutuvaa kuormitusta. Toivomme, että autatte meitä työssämme ympäristön hyväksi. Vie roskat roskiin, noudata lajitteluohjeita, sammuta valot kun poistut tilasta yli 10 minuutiksi, älä heitä ruokaa roskiin jne.
Päihteettömyys – Nuotta-valmennus on päihteetöntä
Käyttäydy asiallisesti, älä kiusaa.
Hiljenny kello 22.00–7.00 väliseksi ajaksi.
Pysy sovitulla leirialueella (alle 18-v) tai ilmoita ohjaajallesi jos poistut Marttisesta.
Ilmoita henkilökunnalle rikki menneistä tavaroista.
Riisu jalkineet jalasta boulderointiluolassa, monitoimisalissa ja opetustiloissa (ulkojalkineet).
Pese ja desinfioi kädet ruokailuun mennessäsi.
Jäälle meno on kielletty, kosken virtaus tekee jäästä heikon.
Korkean riskin aktiviteetit: Aktiviteeteistamme korkean paikan ja vesistöohjelmat, sekä resiinaretki ovat ns. korkean riskin aktiviteetteja. Aktiviteeteissa on tärkeää noudattaa ammattitaitoisen ohjaajan ohjeita tarkasti, näin aktiviteetit ovat turvallisia. Ohjeiden noudattamatta jättäminen tai huolimaton noudattaminen saattaa johtaa vakaviinkin vahinkoihin tai onnettomuuksiin. Aktiviteeteissa mukana olevat ohjaajat varmistavat, että varusteet ovat oikein puettu ja niitä käytetään oikein. Lisätietoa aktiviteeteista on saatavilla vapaasti, kts. yhteystiedot.
Varustaudu vuodenajan mukaisesti: Ulko-ohjelmissa aina sään ja vuodenajan mukaiset varusteet. Vaihtovaatteet ja lämpimiä vaatteita, vettä pitävä takki, housut ja kengät. Uimapuku, laudeliina ja henkilökohtaiset peseytymisvälineet; hammasharja, saippua, hiustenpesuaineet yms.
Marttisen Nuotalla on ohjattuja ulko-ohjelmia varten pieni lainavaatesetti: muutamia kuorihousuja ja -takkeja, kumisaappaita ja maastokenkiä. Myös pikkureppuja, juomapulloja ja otsalamppuja on jonkun verran.
Halutessasi omia pelejä (Marttisesta löytyy myös paljon lautapelejä) ja vähän taskurahaa.
Juomapullo!
Jääkiipeily ja yläköysirata talvella: Lämpimät sormikasmalliset hanskat, mielellään ei villaiset.
Melonta: Lenkkarit tai tossut (jos on niin goretexit tai muut kengät jotka pitävät vähän vettä, ei kumisaappaat), tuulenpitävät vaatteet ja päähine sekä pitkä kumilenkki silmälaseja varten.
Kaikissa kiipeilyaktiviteeteissa pitkät hiukset tulee olla kiinni, eli ponnari mukaan.
Pelastuspukukelluntaan villasukat.
Maastoretkelle lähdettäessä: Muovinen mehupullo ja talvella termospullo (hyvä mutta ei pakollinen), retkireppu (koulurepun kokoinen), istuinalusta, hyvät jalkineet ja lämpimät säänmukaiset vaatteet. Retkiohjelmissa kengät ovat kaikkein tärkein varuste.
Maastoyöpymisessä oma makuupussi, makuualusta, päähine, lamppu ja tilava reppu/rinkka.
Resiinaretkelle hanskat ja juomapullo.
Lumikenkäretkelle matalakantaiset, -pohjaiset sekä korkeavartiset ulkoilujalkineet sekä villasukat (vuorelliset kumisaappaat ovat hyvät).
Kankaanpainanta: Puhdas (mielellään) valkoinen t-paita, kangaskassi, tyynyliina tms.
Kynttilän teko kastamalla: Askarteluun sopivat vaatteet. Steariinista saattaa tulla tahroja vaatteisiin ja kenkiin.
Talvileirit: Tasku- tai otsalamppu.
Ohessa olevat Marttisen alueen kartat auttavaa sinua hahmottamaan tulevan leiripaikkanne. Leirialue on rajattu pihapiiriin, jolta saa poistua vain opettajan luvalla. Toivomme, että ainakin ryhmän ohjaaja(t) tulevat vastaanottoomme Marttiseen saapuessanne!
1. Päärakennus 2. Vanha Pappila 3. Väentupa / Ympäristökoulu Kuukkeli 4. Pommari 5. Työväentalo 6. Nuorisohotellit A, B ja C 7. Vihta-sauna 8. Laavu 9. Kappeli 10. Kesäkioski 11. Pysäköintialue 12. Yläköysirata ja kiipeilytorni 13. Beachvolleykenttä 14. Pelikenttä 15. Pingislato 16. Luontopolku 17. Jousiammuntakatos 18. Shakkiruudukko 19. Lintutorni 20. Paperinkeräys 21. Kierrätyspiste, biojäte 22. Tupakointikatos 23. Lämpökeskus 24. Alikulku Antintalolle ja hirsihuvilahuoneistoille
1. Päärakennus 2. Vanha Pappila 3. Antintalo 4. Hirsihuvilahuoneistot 5. Nuorisohotellit A, B ja C 6. Leirintäalue ja kota 7. Vihta-sauna ja kokoustilat 8. Kappeli 9. Väentupa ja Ympäristökoulu Kuukkeli 10. Työväentalo 11. Kesäkioski 12. Lintutorni 13. Yläköysirata ja kiipeilytorni 14. Laavu 15. Jousiammuntakatos 16. Luontopolku 17. Mikontalo 18. Taidetalo ja Sotaveteraanimuseo 19. Reetantupa 20. Hollitalli, riihi ja tuulimylly 21. ViljamaKenttälinnoituslaue kasiini ja sepän paja 22. Talomuseo ja Kanavamuseo 23. Metsäkämppämuseo 24. Kenttälinnoitusalue
Tässä hieman ohjeita valmennuksen suunnitteluun. Autamme mielellämme ohjelman suunnittelussa.
Tästä linkistä voit ladata nämä ohjeet pdf-tiedostona
Ensimmäinen kokoontuminen alkaa tutustumisella ja lyhyellä talon esittelyllä, suunnitellun ohjelman tarkistamisella. Tämän jälkeen puhutaan hetki ryhmän odotuksista ja tavoitteista. Jokaiselle päivälle mahdollistetaan lyhyt vetäjäpalaveri, jossa voidaan pohtia valmennuksen etenemistä ja mahdollisia suunnitelmanmuutoksia.
Ohjelmien jälkeen pyritään pitämään lyhyt reflektio, jossa on tilaisuus tuoda esille toiminnassa esille nousseita ajatuksia ja fiiliksiä. Marttisen puolesta tulevat valmennukselliset aktiviteetit pitävät sisällään usein ryhmäyttäviä ja reflektoivia ryhmäharjoitteita.
Jokainen Nuotta-valmennusta tarjoava nuorisokeskus toimii yhdessä sovittujen valmennuskriteerien ja pelisääntöjen mukaisesti. Joka keskuksella on omat vahvuusalueensa ja erityisosaamisalueensa. Marttisella näitä teemoja on neljä ja niitä voi valita ja yhdistellä vapaasti.
Seikkailukasvatus
Marttisen Nuotta-valmennuksen toiminnalliset ohjelmat tarjoavat erilaisia ja eritasoisia haasteita, joita voi muokata ryhmän toiveiden ja tarpeiden mukaiseksi. Ohjelmat ovat painottuneet luontoon ja luonnossa liikkumiseen maalla, vesitse tai kiipeillen. Vastapainoksi on tarjolla myös rauhallisempaa toimintaa, kuten kädentaito-ohjelmia.
Kansainvälinen toiminta
Marttisen Nuotta pyrkii tarjoamaan ryhmille kansainvälistä kokemusta yhteistyössä Marttisen kansainvälisen toiminnan kanssa. Teema pitää sisällään erilaisten nuorisovaihtomahdollisuuksien esittelyä, Marttisen kansainvälisen verkoston sekä koordinaattorin tuen projektien suunnitteluun.
Ratkaisukeskeinen yksilö- ja pienryhmävalmennus
Nuotta-valmennus koostuu kokemisen lisäksi reflektiosta. Valmennukseen voidaan sisällyttää tavallista enemmän harjoitteita joko koko ryhmälle, pienemmille ryhmille tai yksittäisille osallistujille. Myös ryhmän ohjaajien on mahdollista varata itselleen aikaa esimerkiksi työnohjaukselliseen keskusteluun.
Työnuotta
Marttisen uusi palvelu Työnuotta koostuu erilaisista työtehtävistä, sekä normaaleista Nuotta-valmennuksen ohjelmista. Työtehtävät ovat tyypillisesti erilaisia huolto- ja siivoustöitä ulkosalla, esimerkiksi haravointia tai luontopolun kunnostusta. Työnuotan on alun perin kehittänyt nuorisokeskus Piispala.
Marttisen Nuotta-valmennukseen maksutta kuuluvat ohjelmat on valittu etsivän nuorisotyön ja työpajojen asiakkaiden iän mukaan vähän vanhemmille. Ohjelmat on jaoteltu luonto-, seikkailu- ja kädentaito-ohjelmiin ja kestoklassikoihin.
Listalta kannattaa valita ryhmän ja tavoitteiden kannalta parhaiten soveltuvat aktiviteetit ja tässä olemme mielellämme mukana auttamassa. Täyteen päivään mahtuu ohjattua toimintaa pari tuntia aamupäivälle ja kolmisen tuntia iltapäivälle, ruoka-ajoista ja teemasta riippuen. Ilta- ja yöohjelmien osalta tulee aamupäivään vastaavasti ei-ohjattua toimintaa tai vapaa-aikaa.
Luonto-ohjelmat
Metsäretki:
Lähdetään virkistävälle patikkaretkelle, jonka päätteeksi valmistetaan yhdessä retkilounas. Retkeen voi yhdistää muuta toimintaa, esim kiipeilyn tai laskeutumisen. Kesto 1 – 6 tuntia.
Ehkä helpoin ja hauskin tapa lähteä luontoon on Marttisen uudet sähköavusteiset maastopyörät. Kesto 2 – 4 tuntia.
Ajetaan kolmipyöräresiinoilla yksin tai parin kanssa. Pirkanmaan museorautatiellä toteutettava retki on ainutlaatuinen kokemus. Kesto 2 - 3 tuntia.
Retki Helvetinjärven upeaan kansallispuistoon:
Vaelletaan Helvetinjärven upeissa maisemissa, tutustutaan Helvetinkoluun. Patikoinnin välissä valmistetaan yhdessä retkilounas. Kesto 4 - 6 tuntia.
Opetellaan käytännön eräruokailutaitoja Marttisen lähimaastossa valmistamalla ateria nuotiolla. Kesto 3 - 4 tuntia.
Yöretki:
Lähdetään metsään yönselkään. Yövytään puolijoukkueteltoissa, myös omia majoitteita saa olla mukana. Vaihtoehtoisesti voidaan tulla takaisin nukkumaan omissa huoneissa. Kesto yön yli.
Yöretki kauemmas / vaellus:
Voimme lähteä myös kauemmas kävelemään, melomaan tai resinoimaan yöpyen nollasta useampaan yötä. Helvetinjärvi ja muut ylä-Pirkanmaan retkikohteet ovat pala kauneinta Suomea. Kyyti-, makuupussi-, yms asiat sovitaan vielä erikseen. Kesto sovitaan erikseen.
Seikkailulliset ohjelmat
Alaköysirata ja pulmatehtävät:
Ratkaistaan yhdessä erilaisia visaisia ongelmia ja tehtäviä. Toiminnalliset ja haastavat pulmat ovat erinomaista ryhmätyö- ja ongelmanratkaisutaitojen harjoitusta. Kesto 2 tuntia.
Ilta- & yömelonta:
Melonta hämärässä tai pimeässä on unohtumaton kokemus. Voidaan yhdistää yöretkeen. Kesto 2 tuntia.
Jääkiipeily:
Kiivetään Marttisen 12 metriä korkeata jääseinää. Tämä tarjoaa haastetta aloittelevalle ja kokeneemmallekin kiipeilijälle. Kesto 2-3 tuntia.
Köysilaskeutuminen:
Laskeudutaan köydellä jyrkänteeltä Torisevalla tai sillalta Keiturinsalmella. Tämä on erinomainen mahdollisuus tutustua omiin rajoihin ja korkean paikan tuomiin väristyksiin ammattitaitoisen ohjaajan opastuksella. Kesto 2-4 tuntia + matkat.
Pelastuspukukellunta:
Puetaan pelastuspuvut päälle ja lähdetään rohkeasti ja turvallisesti heikoille jäille. Pelastaudutaan jään päälle kaverin avustamana ja koetaan miltä tuntuu kun auttaa kaverin turvaan! Kesto 2-3 tuntia.
Puukiipeily:
Kiivetään puuhun joko yksittäin tai köysistönä. Haasteen tason voi valita helposta ja matalasta korkeampaan ja pidempikestoiseen. Kulumista kestävät vaatteet mukaan. Kesto 2-3 tuntia.
Saaren ympäri melonta:
Melotaan Marttisen saaren ympäri, läpi kanavan, kohti Herraskosken kuohuja. Hyvällä yhteistyöllä koskesta selviää yleensä kuivana. Kesto 3-4 tuntia.
Seinäkiipeily:
Harjoitellaan seinäkiipeilyä 7 metriä korkealla sisäkiipeilyseinällä ja varmistetaan toisiamme vastapainovarmistuksella. Kesto 1,5 .- 2 tuntia.
Siltakeinu:
Laitetaan köysi kiinni eri puolelle siltaa kuin kiipeilijä, köysi vedetään sillan ali kiipeilijään kiinni. Kiipeilijää hyppätessä alas, köysi heilauttaa hänet isolla heilurilla edestakaisin. Kesto 2-4 tuntia.
Siltakävely:
Kävellään Keiturinsalmen vanhan rautatiesillan... kaiteen takana. Wtf? Vähän kuin yläköysirata, mutta fyysisesti helpompi ja korkeampi versio. Kesto n 3 tuntia.
SUP-lautailu:
Melotaan seisten surffilautaa muistuttavan laudan päällä pitkällä melalla. Tämä on SUP-lautailua eli Stand Up Paddling. Kesto 2-3 tuntia.
Tasaisen veden melonta:
Melontaan Marttisen upeissa lähivesistössä. Ryhmän toiveiden mukaan voidaan tutustua kanavaan, Keiturisalmen siltaan tai kosken alajuoksuun. Kesto 2-4 tuntia.
Vaijeriliuku:
Liu’utaan turvallisesti alas kiipeilytornista pitkin vaijeria. Helpoin, nopein ja hurjin tapa tulla alas tornista ehjänä on liukua vaijeria Kesto n 1 tunti.
Suoritetaan kiipeillen tehtäviä Marttisen 6-8 metriä korkealla yläköysiradalla. Siinä tarvitaan uskallusta, yhteistyötä ja ongelmanratkaisukykyä
Kädentaito-ohjelmat
Askartelu-/ tuunauspaja:
Pajassa voidaan tehdä melkein mitä vain mm. lampaanvillasta, helmistä, metallilangasta ja monenlaisesta kierrätysmateriaalista. Taiteilijalla on vapauksia. Meiltä löytyy vinkit, välineet ja muut ohjeet luomisen tueksi. Jos haluat tuunata jotain omaasi, muista ottaa se ja tuunaustarpeet esto 1,5 – 3 tuntia.
Hatun huovutus:
Valmistetaan lampaan villasta käsin huovuttamalla hattu. Hattua voidaan koristella toisena päivänä neulahuovuttamalla. Kesto 3 tuntia.
Kankaanpainanta:
Painetaan kuviota kankaalle oman vision mukaan. Ota mukaan oma materiaalisi, kuten t-paita, kangaskassi, lippu tai liina. Kesto 2 tuntia.
Korujen teko:
Valmistetaan avainkaulanauha tai -koru värikkäistä puuhelmistä vahanaruun. Kesto 1,5-2 tuntia.
Kynttilän teko kastamalla:
Valmistetaan perinteisellä menetelmällä kynttilöitä. Kynttilöiden värit valitaan vuodenajan ja osallistujien mieltymysten mukaan. Kesto 2-3 tuntia.
Mukin maalaus:
Maalataan juuri omanlaisensa muki. Vaikeinta on tietää mitä haluaa mukiinsa ikuistaa. Toteutus on sitten helpompaa. Sapluunat, töpöttimet ja pensselit tulevat tutuiksi tässä ohjelmaklassikossa. Kesto 1 tunti.
Paracord:
Paracord on ohutta ja vahvaa narua, jota on klassisesti käytetty nimensä mukaisesta laskuvarjoissa. Teemme paracordista erilaisia näyttävän näköisiä rannekkeita ja punoksia. Purettuna narua voi sitten käyttää kaikenlaisissa yllättävissä tilanteissa, mm retkeilyssä. Kesto 1,5-2 tuntia.
Ritsan teko:
Tehdään puusta klassinen ritsa, leikataan siihen sopivan vahvat kuminauhat ja lopuksi tietenkin kokeillaan ampua tarkkuutta. Kesto -2-4 tuntia
Vuolupaja:
Puukon peruskäyttö, vuoleminen, kiehiset, erilaiset käyttö- ja koriste-esineet. Kokeillaan hieman eri puulaatuja ja niiden ominaisuuksia. Kesto 1-6 tuntia.
Vuolupajan, paracordin ja ritsan teon voi helposti yhdistää ja tällöin tehdään huolella veistetty ritsa, jossa on myös paracord-ranneke.
Klassikot
Jousiammunta:
Koetaan kuinka vaistojousiammunnassa tarkkuus ja keskittyminen tuo tuloksia. Marttisen yksi suosituimmista ohjelmista ympäri vuoden! Kesto 1-2 tuntia.
Kv-tunti:
Päästään tutustumaan vieraaseen kulttuuriin ja vuorovaikuttamaan eri kielillä kansainvälisten vapaaehtoisten tai Marttisen kansainvälistä työtä tekevien ohjaajien vetämällä toiminnallisella tunnilla. Kesto 1 tunti.
Room escape:
Pyritään selviytymään ryhmänä ulos lukitusta huoneesta. Ryhmällä on 60 minuuttia aikaa selvitä ulos erilaisten vihjeiden ja tehtävien avulla. Kesto 1-1,5 tuntia.
Smoothiebaari:
Tehdään smoothiet yhdessä koko porukalle unohtamatta luomua ja reilua. Mikä smoothie saa veden kielelle? Suklaa, mansikka, mustikka vai vadelma? Kesto 1 tunti.
Sumopaini:
Laitetaan sumopuvut päälle ja pistetään painiksi. Marttisen aidoilla sumopuvuilla lihot hetkessä kymmeniä kiloja ja löydät sisäisen soturisi. Hajime! Kesto 1 tunti.
Talonpoikain kisailut:
Kokeillaan yhdessä hauskoja entisajan leikkejä ja kisoja arvokkaassa museoympäristössä. Nämä mittelöt saavat ryhmän innostumaan, ja hymyn kaikkien huulille. Kesto 1,5 tuntia.
Yritetään vaikka valloittaa bunkkereita, suojautua hyökkääjiä vastaan tai kokeilla mellakan torjuntaa aseina liiveihin tarttuvat tarrapallot. Suojia rakennetaan itse pehmomuodoista. Heittotarkkuuttakin tärkeämpää on taktiikka. Kesto 1-1,5 tuntia.
Valmennukseen kuuluvat ohjelmat
Ryhmän itse valitsemien aktiviteettien lisäksi valmennukseen kuuluu myös ”talon puolesta” tulevia aktiviteetteja. Nämä aktiviteetteja pyritään sijoittamaan joka valmennuspäivälle. Näitä aktiviteetteja ei tarvitse erikseen valita, vaan valmentaja valitsee sopivimmat ryhmän, sen tavoitteiden ja tilanteen mukaan.
Esimerkkejä harjoitteista:
Fiiliskortit & esineellä kertominen (tutustuminen & tavoitteet)
Vain toinen meistä (tutustuminen)
Valintaportti (omien tiedostamattomien valintojen tekeminen näkyväksi)
Kutsun sinut viereeni (positiivisen palautteen anto)
Oma mobiililaite apuna (ryhmän omien kysymysten vastaamisessa)
Loppuarvionti omalla mobiililaitteella (OKM edellyttää)
Nuotta-valmennukseen kuuluvien edellä mainittujen maksuttomien ohjelmien ohjaajina toimivat Nuotta-valmentajat. Myös Marttisen muut aktiviteetit ovat tarjolla, mutta niistä peritään normaalin hinnaston mukainen maksu.
Tiimimme
Marttisessa Nuotta-valmennusta tarjoaa nuorisotyön moniammatillinen tiimi: Nuotta-koordinaattori Timo Haaksluoto, nuorisotiimin muut kokeneet ohjaajat, sekä kv -toiminnan osalta kansainvälisen toiminnan koordinaattori Antti Korhonen. Toiminnassa on usein valvotusti mukana myös nuorisoalan työssäoppijoita.
Yleistä
Nuotta-valmennuksen ensisijainen tarkoitus on olla tukipalvelu ja lisäresurssi työpajatoiminnalle ja etsivälle nuorisotyölle. Nuotta-valmennus kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tukemaan sosiaalisen vahvistamisen palvelukokonaisuuteen yhdessä nuorten työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön kanssa. Nuotta-valmennusta on järjestetty yhdeksässä valtakunnallisessa nuorisokeskuksessa vuodesta 2010 lähtien. Palvelu on maksuton työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön piirissä oleville nuorille ja heidän omille ohjaajilleen.
Nuotta-valmennuksen tavoitteena on nuorten sosiaalinen vahvistuminen sekä eriarvoisuuden ja syrjäytymisen ehkäisy. Palvelulla edistetään lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelman tavoitteita ja nuorten työllistymistä.
Nuotta-valmennuksessa nuoren sosiaalinen vahvistuminen toteutuu yhteisöllisyyden ja sosiaalisten tilanteiden kautta. Toiminnan tarkoituksena on nuorten itseluottamuksen, arjenhallinnan, sosiaalisten taitojen ja terveiden elämäntapojen vahvistaminen sekä yhteistyötahojen palveluprosessin tukeminen. Nuotta-valmennus tarjoaa sekä yksilöllistä että ryhmämuotoista tukea nuorille ja antaa työkaluja nuoren ja hänen oman ohjaajansa väliseen työskentelyyn. Valmennuksen menetelmissä korostuvat toiminnallisuus ja elämyksellisyys nuorisokeskusten pedagogisen työotteen mukaisesti.
Nuotta-valmennusta järjestetään intensiivi- ja päivävalmenuksina. Päivävalmenuksen tavoitteena on saada nuori intensiivivalmennukseen. Nuotta-valmennus on pienryhmätoimintaa, jolloin ryhmän enimmäiskoko on 12 nuorta. Intensiivivalmennukset ovat leirimuotoisia ja sisältävät yöpymisen. Intensiivivalmennuksen tyypillinen kesto on 2-4 vuorokautta. Päivävalmennuksen tarkoituksena on ensisijaisesti tutustua nuorisokeskukseen ja madaltaa nuoren kynnystä osallistua intensiivivalmennukseen myöhemmin.
Jokainen Nuotta-valmennus suunnitellaan yksilöllisesti vastaamaan kyseisen ryhmän tarpeita ja tavoitteita. Valmennusten suunnittelu tehdään yhteistyössä nuorten ja heidän oman ohjaajan kanssa. Valmennukset toteutetaan pien ryhmätoimintana niin, että ryhmän oma ohjaaja osallistuu valmennukseen nuorten kanssa. Ryhmän oma ohjaaja voi olla valmennuksessa tilanteen mukaan joko tarkkailijana tai tasavertaisena osallistujana nuorten kanssa.
(Suomen Nuorisokeskusyhdistys ry, Nuotta -käsikirja 2019)
Sosiaalisen vahvistamisen Nuotta-leiri on tarkoitettu esimerkiksi jopo -luokille ja perhekodeille, jotka eivät kuulu OKM:n maksuttoman Nuottavalmennuksen kohderyhmään. Nuorisokeskus Marttisen Nuotta-leiri vastaa sisällöltään valtakunnallisten nuorisokeskusten Nuotta-valmennusta.
Täysihoito 95,00 € / hlö / vrk alv 0%
Hinta sisältää valmennuksen & aktiviteetit (erilliseltä listalta ladattavana ja tulostettavana pdf-tiedostona), täysihoidon, liinavaatteet ja saunavuoron. Hinta on voimassa vuonna 2024 toteutuville leireille.
Lataa tulostettava esite pdf-tiedostona klikkaamalla tästä
Nuotta-leiri vahvistaa nuorten arjenhallintaa, sosiaalisia taitoja ja terveitä elämäntapoja. Se on elämyksellistä toimintaa pienryhmässä, reflektiota unohtamatta. Marttisen erityisosaamiseen kuuluvat toiminalliset menetelmät, kansainvälisyys ja ratkaisukeskeinen lähestymistapa.
Ryhmän suositeltu maksimikoko on 12 nuorta, mutta tarvittaessa voimme ottaa kahden ohjaajan voimin myös 24 nuoren ryhmiä. Tyypillinen kesto leirille on 2-4 vuorokautta. Majoitustilat leireillä 7-8 henkilön hirsihuviloissa, n. 40 henkilön nuorisohotellissa tai yöretkillä (kamina-) teltoissa.
Haluamme auttaa Teitä leirinne suunnittelussa
- näiden ohjeiden siivittämänä toivotamme ryhmänne lämpimästi tervetulleiksi Marttiseen.
Tästä linkistä voit ladata tämän infopaketin pdf-tiedostona
Pdf-tiedoston lopussa myös terveystietolomake ja ohjeet tietojen ilmoittamisesta.
Tiedot kerätään osallistujien turvallisuuden takia. Tietoja käsittelevät Nuorisokeskus Marttisen työntekijät, joilla on vaitiolovelvollisuus. Ryhmän oma ohjaaja kerää ryhmän terveystietolomakkeet ja toimittaa Marttiseen pelkät tiedot ilman nimiä; esim näin: ”hlö 1: laktoositon, hlö 2: allerginen koivun siitepölylle”. Kaikkien mukaan lähtevien on ilmoitettava toiminnan turvallisuuden kannalta tärkeät tiedot, joko tällä terveystietolomakkeella tai muulla tavoin.
Pyydämme teitä toimittamaan alla olevat tiedot Marttiseen ennen valmennuksen alkamista:
Viimeistään 1 kuukausi ennen valmennusta
Tietoa saapuvasta ryhmästä, leirin tavoitteet ja teema. Nuotta -leiriin kuuluvat maksuttomat aktiviteetit löytyvät esitteestä ”Ohjeita Nuotta-leirin suunnitteluun”. Lisäksi on mahdollista valita leirille omakustanteisesti myös nuorisokeskuksen muita aktiviteetteja.
Viimeistään 2 viikkoa ennen valmennusta
Koonti huomioitavista terveystiedoista (myös ohjaajilta), sisältäen: erityisruokavaliot ja ruoka-aineallergiat, sairaudet, allergiat, lääkitys.
Jos em. tietoja ei ole saatavilla riittävän ajoissa, on mahdollista, että emme pysty vastaamaan kaikkiin erityistarpeisiin. Erityisesti tämä tulee huomioida ruoka-aineallergioiden kohdalla.
Majoitussuunnitelman teko etukäteen nopeuttaa majoittumista. Sen voi tehdä myös vasta paikan päällä.
Turvallisuus ja ensiapu
Marttisessa pidetään turvallisuuteen liittyviä asioita ensiarvoisen tärkeinä. Ensiapuvälineitä on saatavilla ohjaajilta, toimistosta, kahviosta/vastaanotosta, sekä lainaksi Lomasaareen ja jokaisen Nuorisohotellin aulasta. Voit ottaa tarvittaessa omia lääkkeitä mukaan. Marttisen henkilökunta ei voi ottaa vastuuta lääkkeiden antamisesta asiakkaille. Tarvittaessa käytämme Virtain Terveyskeskuksen lääkäripalveluja. Ilta- ja yöaikaan (klo 18-8) päivystys on Tampereen Acutassa.
Nuorisokeskus Marttisen vakuutukset
Marttiseen saapuvat ryhmät ovat ensisijaisesti oman kuntansa tai lähettävän organisaationsa vakuutuksen piirissä. Marttisen ryhmätapaturmavakuutus on toissijainen vakuutus. Nuorisokeskus Marttisella on myös toiminnan vastuuvakuutus. Vastuuvakuutus korvaa vahinkoja, joista vakuutuksenottaja on voimassa olevan lain mukaan korvausvastuussa.
Kahvio
Kahvio on avoinna päivisin. Kahviosta on saatavissa mm. kahviotuotteita, Marttisen myyntituotteita, postikortteja ja – merkkejä. Kahviosta löytyy myös oleskelutila, jossa on mm. TV, internet – yhteys asiakkaiden käytössä, lautapelejä ja päivän lehdet.
Ruokailut
Marttisen ateriat ovat tarjolla noutopöydästä Marttisen päärakennuksen tilausravintolassa. Päivän aikana nautitaan aamiainen, lounas ja päivällinen ruokasalissa. Eri ryhmien ruokailuajat pyritään porrastamaan vähintään 15 minuutin (korona-aikana 20-30 min) välein. Huomioimme mahdollisuuksien mukaan toiveenne ruokailuajoista.
Iltapalan saatte mukaanne päivälliseltä majoitustiloihin. Voitte nauttia iltapalan esimerkiksi majoitustiloissanne tai saunalla sitten kun nälkä yllättää. Hiljaisina aikoina myös päivällinen saattaa olla iltapalan tavoin mukaan otettava.
Majoitus
Nuotta-valmennuksen suosituin majoitustila on Marttisen hirsihuvilat - yksitoista 7-8 hengen hirsihuvilaa. Jokaisessa on 3-4 makuuhuonetta, tupakeittiö astioineen, jääkaappi, kahvin- ja vedenkeitin sekä mikroaaltouuni, sekä sauna, kaksi wc:tä ja televisio. Jokaisesta huoneistosta löytyy kuivauskaappi.
Vaihtoehtona on nuorisohotelli, joka on myös mukava majoitustila ryhmille. Nuorisohotelli koostuu kolmesta erillisestä majoitus rakennuksesta, joissa kussakin on tilaa n 36 hengelle 2-6 hengen huoneissa. Kaikissa huoneissa on oma wc ja suihku. Jokaisen majoitusrakennuksen eteistilassa on kuivauskaappi. Keittiöstä löytyvät jääkaappi, kahvin- ja vedenkeitin sekä mikroaaltouuni. Aulassa on hätätilanteita varten puhelin.
Marttisen hirsihuvilahuoneistot
Palohälytyksen sattuessa kokoontumispaikkana on jätekatoksen edusta. Korvausvelvollisuus aiheettomista hälytyksistä on hälytyksen aiheuttajalla - palohälytykset menevät suoraan aluehälytyskeskukseen.
Erheellisten paloilmoitusten välttämiseksi on makuuhuoneiden ovet pidettävä suljettuina ruoanlaiton ja suihkussa/saunassa käynnin aikana! Liesituuletinta on käytettävä ruoanlaiton yhteydessä, myös uunia käytettäessä! Lämpöpattereita ei saa peittää! Deodoranttia, hiuslakkaa yms. suihkutetaan vain suihkutiloissa, ovi suljettuna.
Käytä vettä säästeliäästi, jotta sitä riittäisi kaikille. Majoitusrakennukset tarkastetaan lähtöpäivänä ennen avainten palauttamista. Tupatarkastuksen aikana osallistujien toivotaan olevan läsnä majoitustiloissa.
Nuorisohotelli
Palohälytyksen sattuessa kokoontumispaikkana on pelikenttä. Korvausvelvollisuus aiheettomista hälytyksistä on hälytyksen aiheuttajalla - palohälytykset menevät suoraan aluehälytyskeskukseen. Majoitusrakennukset tarkastetaan lähtöpäivänä ennen avainten palauttamista. Siivousohjeet löytyvät hotellin seinältä. Tupatarkastuksen aikana osallistujien toivotaan olevan läsnä majoitustiloissa.
Nuotta-leiri koostuu ryhmien valitsemista ohjelmista, sekä Marttisen omasta valmennussisällöstä. Tarkka sisältö suunnitellaan kunkin ryhmän tavoitteiden mukaan ja sitä voidaan tarvittaessa muokata. Lisätietoa ja valmennukseen kuuluvat ohjelmat löytyvät esitteestä ”Ohjeita Nuotta-leirin suunnitteluun”, joka lähetetään sähköpostitse valmennuksen vahvistuttua.
Ohjattu toiminta tapahtuu pääsääntöisesti päivisin 9.00–17.00 välisenä aikana, jolloin Marttisen ohjaaja on mukana ryhmän kanssa. Toiminnan lopussa pidämme purun (käydään läpi tuntemuksia ja ajatuksia mitä ohjelma herätti ja mitä niistä voisi oppia), joten toiminnasta ei kannata poistua ilmoittamatta. Marttinen pidättää itsellään oikeuden yllättävistä tilanteista johtuviin mahdollisiin aikataulu- yms. muutoksiin ja näistä sovitaan ryhmän kanssa aina erikseen.
Vapaa-aika
Marttisen tilat ja välineet ovat vapaasti ryhmän käytössä vapaa-aikoina klo 8.00–21.00 välisenä aikana. Voit varata etukäteen veloituksetta ryhmäsi käyttöön boulderointiluolan, monitoimisalin, pelikentän tai soutuveneitä. Matalan kiipeilyseinän (boulderointiluolan), monitoimisalin sekä soutuveneiden käyttö edellyttää valvojan läsnäoloa, jos mukana on alle 18 -vuotiaita. Varauksia voi tehdä myös leirin aikana päärakennuksen vastaanottoon / varauslistaan.
Marttisessa löytyy vapaa-aikaa varten myös mm. biljardipöytä, Iwall, pingispöytiä, lautapelejä, jättishakki, korona, puujalkoja, luontopolku, lentopallo- ja sulkapalloverkkoja, haavipallomailoja, slackline sekä frisbeegolf-rata. Näitä ei voi varata etukäteen, vaan niitä käytetään kun ovat vapaana. Vapaa-ajalla tapahtuvaa kalastusta varten on otettava omat välineet mukaan.
Monitoimisali
Monitoimisalimme toimii sisäohjelmissa yhtenä ohjelmanvetopaikkana. Se on käytössä myös ryhmän omatoimista pelailua varten ryhmän oman ohjaajan johdolla. Salia voi varata joko etukäteen tai tehdä varauksen paikan päällä valmennuksen aikana. Salin käyttö on maksutonta. Tarkemmin salissa pelattavista lajeista ja käytettävissä olevista välineistä voit kysyä ohjaajalta. SÄHLYÄ PELATTAESSA on siitä aina ilmoitettava viimeistään klo 12 mennessä, jotta ehdimme laittaa saliin sählylaidat. Salissa ei saa pelata sählyä ilman sählylaitoja.
Saunavuoro
Nuottaan sisältyy koko ryhmälle yhteinen saunavuoro kerran leirin aikana TAI vaihtoehtoisesti majoitukseen kuuluvan saunan käyttö. Ylimääräisestä saunavuorosta veloitetaan hinnaston mukaisesti. Saunavuoron päättyessä sauna tulee huuhdella ja jättää puku- ja pesutilat siisteiksi. Saunavuoro lisätään ohjelmaan suunnitteluvaiheessa. Yhteinen saunavuoro kestää yleensä 2 tuntia.
Nuotta-leiri vastaa etsivän nuorisotyön ja työpajojen ryhmille maksuttoman Nuotta-valmennuksen sisältöjä ja mahdollistaa palvelun myös muille ryhmille, vaikkakin maksullisesti. Nuotta-leirin hinta koostuu joka vuodelle erikseen vahvistettavasta vuorokausihinnasta, sekä mahdollisista Nuotta-leirin valikoimaan kuulumattomista aktiviteeteista, ylimääräisistä saunavuoroista tms. Näistä palveluista veloitamme nuorisoryhmien hinnaston mukaisesti. Nuorisotoimintamme alv on 0 %.
Tavarat kassiin!
Varustaudu vuodenajan mukaisesti: ulko-ohjelmissa aina sään ja vuodenajan mukaiset varusteet. Vaihtovaatteet ja lämpimiä vaatteita, vettä pitävä takki, housut ja kengät. Uimapuku, laudeliina ja henkilökohtaiset peseytymisvälineet; hammasharja, saippua, hiustenpesuaineet yms.
Marttisen Nuotalla on ohjattuja ulko-ohjelmia varten pieni lainavaatesetti: muutamia kuorihousuja ja -takkeja, kumisaappaita ja maastokenkiä. Myös pikkureppuja, juomapulloja ja otsalamppuja on jonkun verran.
Liikunnalliset ohjelmat
Lämpimät sormikasmalliset hanskat, mielellään ei villaiset.
Lenkkarit tai tossut (jos on niin goretexit tai muut kengät jotka pitävät vähän vettä, ei kumisaappaat), tuulenpitävät vaatteet ja päähine sekä pitkä kumilenkki silmälaseja varten.
pitkät hiukset tulee olla kiinni, eli ponnari mukaan.
villasukat.
Varusteet retkiohjelmiin
muovinen mehupullo ja talvella termospullo (hyvä mutta ei pakollinen), retkireppu (koulurepun kokoinen), istuinalusta, hyvät jalkineet ja lämpimät säänmukaiset vaatteet. Retkiohjelmissa kengät ovat kaikkein tärkein varuste.
oma makuupussi, makuualusta, päähine, lamppu ja tilava reppu/rinkka.
hanskat ja juomapullo.
matalakantaiset, -pohjaiset sekä korkeavartiset ulkoilujalkineet sekä villasukat (vuorelliset kumisaappaat ovat hyvät).
Muut ohjelmat
puhdas (mielellään) valkoinen t-paita, kangaskassi, tyynyliina tms.
Askarteluun sopivat vaatteet. Steariinista saattaa tulla tahroja vaatteisiin ja kenkiin.
Tasku- tai otsalamppu.
Marttisen kartat
Ohessa olevat Marttisen alueen kartat auttavaa sinua hahmottamaan tulevan leiripaikkanne. Leirialue on rajattu pihapiiriin, jolta saa poistua vain opettajan luvalla. Toivomme, että ainakin ryhmän ohjaaja(t) tulevat vastaanottoomme Marttiseen saapuessanne!
Klikkaamalla karttoja avautuvat ne pdf-tiedostona. Karttojen numeroselosteet teksteinä karttojen alla.
Marttisen pihapiirin aluekartan selosteet:
1. Päärakennus 2. Vanha Pappila 3. Väentupa / Ympäristökoulu Kuukkeli 4. Pommari 5. Työväentalo 6. Nuorisohotellit A, B ja C 7. Vihta-sauna 8. Laavu 9. Kappeli 10. Kesäkioski 11. Pysäköintialue 12. Yläköysirata ja kiipeilytorni 13. Beachvolleykenttä 14. Pelikenttä 15. Pingislato 16. Luontopolku 17. Jousiammuntakatos 18. Shakkiruudukko 19. Lintutorni 20. Paperinkeräys 21. Kierrätyspiste, biojäte 22. Tupakointikatos 23. Lämpökeskus 24. Alikulku Antintalolle ja hirsihuvilahuoneistoille
Marttisen saaren aluekartan selosteet:
1. Päärakennus 2. Vanha Pappila 3. Antintalo 4. Hirsihuvilahuoneistot 5. Nuorisohotellit A, B ja C 6. Leirintäalue ja kota 7. Vihta-sauna ja kokoustilat 8. Kappeli 9. Väentupa ja Ympäristökoulu Kuukkeli 10. Työväentalo 11. Kesäkioski 12. Lintutorni 13. Yläköysirata ja kiipeilytorni 14. Laavu 15. Jousiammuntakatos 16. Luontopolku 17. Mikontalo 18. Taidetalo ja Sotaveteraanimuseo 19. Reetantupa 20. Hollitalli, riihi ja tuulimylly 21. ViljamaKenttälinnoituslaue kasiini ja sepän paja 22. Talomuseo ja Kanavamuseo 23. Metsäkämppämuseo 24. Kenttälinnoitusalue
Tässä hieman ohjeita leirin ohjelman suunnitteluun. Autamme mielellämme!
Tästä linkistä voit ladata nämä ohjeet pdf-tiedostona
Ensimmäinen kokoontuminen alkaa tutustumisella, lyhyellä talon esittelyllä ja suunnitellun ohjelman tarkistamisella. Tämän jälkeen puhutaan hetki ryhmän odotuksista ja tavoitteista. Jokaiselle päivälle mahdollistetaan lyhyt vetäjäpalaveri, jossa voidaan pohtia leirin etenemistä ja mahdollisia suunnitelmanmuutoksia.
Ohjelmien jälkeen pyritään pitämään lyhyt reflektio, jossa on tilaisuus tuoda esille toiminnassa esille nousseita ajatuksia ja fiiliksiä. Marttisen puolesta tulevat valmennukselliset aktiviteetit pitävät sisällään usein ryhmäyttäviä ja reflektoivia ryhmäharjoitteita.
Useimmilla muillakin nuorisokeskuksilla on tarjolla Nuotta-leiriä (nimi voi vaihdella). Toimimme yhdessä sovittujen pedagogisten kriteerien ja pelisääntöjen mukaisesti. Joka keskuksella on omat vahvuusalueensa ja erityisosaamisalueensa. Marttisella näitä teemoja on neljä ja niitä voi valita ja yhdistellä vapaasti.
Seikkailukasvatus
Marttisen Nuotan toiminnalliset ohjelmat tarjoavat erilaisia ja eritasoisia haasteita, joita voi muokata ryhmän toiveiden ja tarpeiden mukaiseksi. Ohjelmat ovat painottuneet luontoon ja luonnossa liikkumiseen maalla, vesitse tai kiipeillen. Vastapainoksi on tarjolla myös rauhallisempaa toimintaa, kuten kädentaito-ohjelmia. Kansainvälinen toiminta
Marttisen Nuotta pyrkii tarjoamaan ryhmille kansainvälistä kokemusta yhteistyössä Marttisen kansainvälisen toiminnan kanssa. Teema pitää sisällään erilaisten nuorisovaihtomahdollisuuksien esittelyä, Marttisen kansainvälisen verkoston sekä koordinaattorin tuen projektien suunnitteluun.
Ratkaisukeskeinen yksilö- ja pienryhmävalmennus
Nuotta-leiri koostuu kokemisen lisäksi reflektiosta. Leiriin voidaan sisällyttää tavallista enemmän harjoitteita joko koko ryhmälle, pienemmille ryhmille tai yksittäisille osallistujille. Myös ryhmän ohjaajien on mahdollista varata itselleen aikaa esimerkiksi työnohjaukselliseen keskusteluun.
Marttisen Nuotta-leiriin maksutta kuuluvat ohjelmat on jaoteltu luonto-, seikkailu- ja kädentaito-ohjelmiin sekä kestoklassikoihin.
Listalta kannattaa valita ryhmän ja tavoitteiden kannalta parhaiten soveltuvat aktiviteetit ja tässä olemme mielellämme mukana auttamassa. Täyteen päivään mahtuu ohjattua toimintaa pari tuntia aamupäivälle ja kolmisen tuntia iltapäivälle, ruoka-ajoista ja teemasta riippuen. Ilta- ja yöohjelmien osalta tulee aamupäivään vastaavasti ei-ohjattua toimintaa tai vapaa-aikaa, poikkeuksena erilliskustanteiset ohjelmat.
Luonto-ohjelmat
Metsäretki:Lähdetään virkistävälle patikkaretkelle, jonka päätteeksi valmistetaan yhdessä retkilounas. Retkeen voi yhdistää muuta toimintaa, esim kiipeilyn tai laskeutumisen. Kesto 1 – 6 tuntia.
Maastopyöräretki: Ehkä helpoin ja hauskin tapa lähteä luontoon on Marttisen uudet sähköavusteiset maastopyörät. 2 – 4 tuntia.
Resiinaretki: Ajetaan kolmipyöräresiinoilla yksin tai parin kanssa. Pirkanmaan museorautatiellä toteutettava retki on ainutlaatuinen kokemus. 2 - 3 tuntia
Retki Helvetinjärven upeaan kansallispuistoon: Vaelletaan Helvetinjärven upeissa maisemissa, tutustutaan Helvetinkoluun. Patikoinnin välissä valmistetaan yhdessä retkilounas. 4 - 6 tuntia
Ruokailu erätulilla: Opetellaan käytännön eräruokailutaitoja Marttisen lähimaastossa valmistamalla ateria nuotiolla. 3 - 4 tuntia
Yöretki: Lähdetään metsään yönselkään. Yövytään puolijoukkueteltoissa, myös omia majoitteita saa olla mukana. Vaihtoehtoisesti voidaan tulla takaisin nukkumaan omissa huoneissa. Kesto yön yli.
Yöretki kauemmas / vaellus: Voimme lähteä myös kauemmas kävelemään, melomaan tai resinoimaan yöpyen nollasta useampaan yötä. Helvetinjärvi ja muut ylä-Pirkanmaan retkikohteet ovat pala kauneinta Suomea. Kyyti-, makuupussi-, yms asiat sovitaan vielä erikseen. Kesto sovitaan erikseen.
Seikkailulliset ohjelmat
Alaköysirata ja pulmatehtävät: Ratkaistaan yhdessä erilaisia visaisia ongelmia ja tehtäviä. Toiminnalliset ja haastavat pulmat ovat erinomaista ryhmätyö- ja ongelmanratkaisutaitojen harjoitusta. Kesto 2 tuntia.
Ilta- & yömelonta: Melonta hämärässä tai pimeässä on unohtumaton kokemus. Voidaan yhdistää yöretkeen. Kesto 2 tuntia.
Jääkiipeily: Kiivetään Marttisen 12 metriä korkeata jääseinää. Tämä tarjoaa haastetta aloittelevalle ja kokeneemmallekin kiipeilijälle. Kesto 2-3 tuntia.
Köysilaskeutuminen: Laskeudutaan köydellä jyrkänteeltä Torisevalla tai sillalta Keiturinsalmella. Tämä on erinomainen mahdollisuus tutustua omiin rajoihin ja korkean paikan tuomiin väristyksiin ammattitaitoisen ohjaajan opastuksella. Kesto 2-4 tuntia + matkat.
Pelastuspukukellunta: Puetaan pelastuspuvut päälle ja lähdetään rohkeasti ja turvallisesti heikoille jäille. Pelastaudutaan jään päälle kaverin avustamana ja koetaan miltä tuntuu kun auttaa kaverin turvaan! Kesto 2-3 tuntia.
Puukiipeily: Kiivetään puuhun joko yksittäin tai köysistönä. Haasteen tason voi valita helposta ja matalasta korkeampaan ja pidempikestoiseen. Kulumista kestävät vaatteet mukaan. Kesto 2-3 tuntia.
Saaren ympäri melonta: Melotaan Marttisen saaren ympäri, läpi kanavan, kohti Herraskosken kuohuja. Hyvällä yhteistyöllä koskesta selviää yleensä kuivana. Kesto 3-4 tuntia.
Seinäkiipeily: Harjoitellaan seinäkiipeilyä 7 metriä korkealla sisäkiipeilyseinällä ja varmistetaan toisiamme vastapainovarmistuksella. Kesto 1,5 .- 2 tuntia.
Siltakeinu: Laitetaan köysi kiinni eri puolelle siltaa kuin kiipeilijä, köysi vedetään sillan ali kiipeilijään kiinni. Kiipeilijää hyppätessä alas, köysi heilauttaa hänet isolla heilurilla edestakaisin. Kesto 2-4 tuntia.
Siltakävely: Kävellään Keiturinsalmen vanhan rautatiesillan... kaiteen takana. Wtf? Vähän kuin yläköysirata, mutta fyysisesti helpompi ja korkeampi versio. Kesto n 3 tuntia.
SUP-lautailu: Melotaan seisten surffilautaa muistuttavan laudan päällä pitkällä melalla. Tämä on SUP-lautailua eli Stand Up Paddling. Kesto 2-3 tuntia.
Tasaisen veden melonta: Melontaan Marttisen upeissa lähivesistössä. Ryhmän toiveiden mukaan voidaan tutustua kanavaan, Keiturisalmen siltaan tai kosken alajuoksuun. Kesto 2-4 tuntia.
Vaijeriliuku: Liu’utaan turvallisesti alas kiipeilytornista pitkin vaijeria. Helpoin, nopein ja hurjin tapa tulla alas tornista ehjänä on liukua vaijeria Kesto n 1 tunti.
Kädentaito-ohjelmat
Askartelu-/ tuunauspaja: Pajassa voidaan tehdä melkein mitä vain mm. lampaanvillasta, helmistä, metallilangasta ja monenlaisesta kierrätysmateriaalista. Taiteilijalla on vapauksia. Meiltä löytyy vinkit, välineet ja muut ohjeet luomisen tueksi. Jos haluat tuunata jotain omaasi, muista ottaa se ja tuunaustarpeet esto 1,5 – 3 tuntia.
Hatun huovutus: Valmistetaan lampaan villasta käsin huovuttamalla hattu. Hattua voidaan koristella toisena päivänä neulahuovuttamalla. Kesto 3 tuntia.
Kankaanpainanta: Painetaan kuviota kankaalle oman vision mukaan. Ota mukaan oma materiaalisi, kuten t-paita, kangaskassi, lippu tai liina. Kesto 2 tuntia.
Korujen teko:Valmistetaan avainkaulanauha tai -koru värikkäistä puuhelmistä vahanaruun. Kesto 1,5-2 tuntia.
Kynttilän teko kastamalla:Valmistetaan perinteisellä menetelmällä kynttilöitä. Kynttilöiden värit valitaan vuodenajan ja osallistujien mieltymysten mukaan. Kesto 2-3 tuntia.
Mukin maalaus:Maalataan juuri omanlaisensa muki. Vaikeinta on tietää mitä haluaa mukiinsa ikuistaa. Toteutus on sitten helpompaa. Sapluunat, töpöttimet ja pensselit tulevat tutuiksi tässä ohjelmaklassikossa. Kesto 1 tunti.
Paracord: Paracord on ohutta ja vahvaa narua, jota on klassisesti käytetty nimensä mukaisesta laskuvarjoissa. Teemme paracordista erilaisia näyttävän näköisiä rannekkeita ja punoksia. Purettuna narua voi sitten käyttää kaikenlaisissa yllättävissä tilanteissa, mm retkeilyssä. Kesto 1,5-2 tuntia.
Ritsan teko: Tehdään puusta klassinen ritsa, leikataan siihen sopivan vahvat kuminauhat ja lopuksi tietenkin kokeillaan ampua tarkkuutta. Kesto -2-4 tuntia
Vuolupaja: Puukon peruskäyttö, vuoleminen, kiehiset, erilaiset käyttö- ja koriste-esineet. Kokeillaan hieman eri puulaatuja ja niiden ominaisuuksia. Kesto 1-6 tuntia.
Vuolupajan, paracordin ja ritsan teon voi helposti yhdistää ja tällöin tehdään huolella veistetty ritsa, jossa on myös paracord-ranneke.
Klassikot
Jousiammunta: Koetaan kuinka vaistojousiammunnassa tarkkuus ja keskittyminen tuo tuloksia. Marttisen yksi suosituimmista ohjelmista ympäri vuoden! Kesto 1-2 tuntia.
Kv-tunti:Päästään tutustumaan vieraaseen kulttuuriin ja vuorovaikuttamaan eri kielillä kansainvälisten vapaaehtoisten tai Marttisen kansainvälistä työtä tekevien ohjaajien vetämällä toiminnallisella tunnilla. Kesto 1 tunti.
Room escape: Pyritään selviytymään ryhmänä ulos lukitusta huoneesta. Ryhmällä on 60 minuuttia aikaa selvitä ulos erilaisten vihjeiden ja tehtävien avulla. Kesto 1-1,5 tuntia.
Smoothiebaari: Tehdään smoothiet yhdessä koko porukalle unohtamatta luomua ja reilua. Mikä smoothie saa veden kielelle? Suklaa, mansikka, mustikka vai vadelma? Kesto 1 tunti.
Sumopaini: Laitetaan sumopuvut päälle ja pistetään painiksi. Marttisen aidoilla sumopuvuilla lihot hetkessä kymmeniä kiloja ja löydät sisäisen soturisi. Hajime! Kesto 1 tunti.
Talonpoikain kisailut: Kokeillaan yhdessä hauskoja entisajan leikkejä ja kisoja arvokkaassa museoympäristössä. Nämä mittelöt saavat ryhmän innostumaan, ja hymyn kaikkien huulille. Kesto 1,5 tuntia.
Tiimitaistelu: Yritetään vaikka valloittaa bunkkereita, suojautua hyökkääjiä vastaan tai kokeilla mellakan torjuntaa aseina liiveihin tarttuvat tarrapallot. Suojia rakennetaan itse pehmomuodoista. Heittotarkkuuttakin tärkeämpää on taktiikka. Kesto 1-1,5 tuntia.
Leiriin kuuluvat ohjelmat
Ryhmän itse valitsemien aktiviteettien lisäksi leirillle on tarjolla myös ”talon puolesta” tulevia aktiviteetteja. Nämä aktiviteetteja pyritään sijoittamaan joka leiripäivälle. Näitä aktiviteetteja ei tarvitse erikseen valita, vaan ohjaaja valitsee sopivimmat ryhmän, sen tavoitteiden ja tilanteen mukaan.
Esimerkkejä harjoitteista:
Nuotta-leiriin kuuluvien edellä mainittujen maksuttomien ohjelmien ohjaajina toimivat Nuotta-ohjaajat. Myös Marttisen muut aktiviteetit ovat tarjolla, mutta niistä peritään normaalin hinnaston mukainen maksu.
Tiimimme
Marttisessa Nuotta-leirejä ja -valmennusta tarjoaa nuorisotyön moniammatillinen tiimi: Nuotta-koordinaattori Eetu-Ville Mantere, nuorisotiimin muut kokeneet ohjaajat, sekä kv -toiminnan osalta kansainvälisen toiminnan koordinaattori Antti Korhonen. Toiminnassa voi olla valvotusti mukana myös nuorisoalan työssäoppijoita.
Yleistä
Nuotta-valmennuksen ensisijainen tarkoitus on olla tukipalvelu ja lisäresurssi työpajatoiminnalle ja etsivälle nuorisotyölle. Nuotta-valmennus kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tukemaan sosiaalisen vahvistamisen palvelukokonaisuuteen yhdessä nuorten työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön kanssa. Nuotta-valmennusta on järjestetty yhdeksässä valtakunnallisessa nuorisokeskuksessa vuodesta 2010 lähtien. Palvelu on maksuton työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön piirissä oleville nuorille ja heidän omille ohjaajilleen.
Marttisen Nuotta-leiri on tässä kuvatun Nuotta-valmennuksen maksullinen versio muille ryhmille.
Nuotta-valmennuksen tavoitteena on nuorten sosiaalinen vahvistuminen sekä eriarvoisuuden ja syrjäytymisen ehkäisy. Palvelulla edistetään lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelman tavoitteita ja nuorten työllistymistä.
Nuotta-valmennuksessa nuoren sosiaalinen vahvistuminen toteutuu yhteisöllisyyden ja sosiaalisten tilanteiden kautta. Toiminnan tarkoituksena on nuorten itseluottamuksen, arjenhallinnan, sosiaalisten taitojen ja terveiden elämäntapojen vahvistaminen sekä yhteistyötahojen palveluprosessin tukeminen. Nuotta-valmennus tarjoaa sekä yksilöllistä että ryhmämuotoista tukea nuorille ja antaa työkaluja nuoren ja hänen oman ohjaajansa väliseen työskentelyyn. Valmennuksen menetelmissä korostuvat toiminnallisuus ja elämyksellisyys nuorisokeskusten pedagogisen työotteen mukaisesti.
Nuotta-valmennusta järjestetään intensiivi- ja päivävalmenuksina. Päivävalmenuksen tavoitteena on saada nuori intensiivivalmennukseen. Nuotta-valmennus on pienryhmätoimintaa, jolloin ryhmän enimmäiskoko on 12 nuorta. Intensiivivalmennukset ovat leirimuotoisia ja sisältävät yöpymisen. Intensiivivalmennuksen tyypillinen kesto on 2-4 vuorokautta. Päivävalmennuksen tarkoituksena on ensisijaisesti tutustua nuorisokeskukseen ja madaltaa nuoren kynnystä osallistua intensiivivalmennukseen myöhemmin.
Jokainen Nuotta-valmennus suunnitellaan yksilöllisesti vastaamaan kyseisen ryhmän tarpeita ja tavoitteita. Valmennusten suunnittelu tehdään yhteistyössä nuorten ja heidän oman ohjaajan kanssa. Valmennukset toteutetaan pien ryhmätoimintana niin, että ryhmän oma ohjaaja osallistuu valmennukseen nuorten kanssa. Ryhmän oma ohjaaja voi olla valmennuksessa tilanteen mukaan joko tarkkailijana tai tasavertaisena osallistujana nuorten kanssa.
(Suomen Nuorisokeskusyhdistys ry, Nuotta -käsikirja 2019)
Palautelomakkeet
Nuottavalmennukseen osallistunut Nuottavalmennukseen osallistunut ohjaaja
Nuotta-leirin osallistuja Nuotta-leiriin osallistunut ohjaaja
Laajennetun Nuotan osallistuja Laajennettun Nuottaan osallistunut ohjaaja
Tältä sivulta löydät meidän tai yhteistyökummpaneiden toteuttamia videoita leiriä tai vierailua varten.
Otteita Nuorisokeskus Marttisen turvallisuussuunnitelmasta
Tästä voit ladata tulostettavan version alla olevasta tekstiversiosta
Opasta auttajat paikalle. Soita uudestaan, mikäli tilanne muuttuu.
HUOM! Jos hätänumero on hetkellisesti ruuhkautunut - älä sulje puhelinta! Kuulet nauhoitteen, jossa kehotetaan odottamaan hetki linjalla.
Hätäpuheluihin vastataan mahdollisimman nopeasti ja aina soittamisjärjestyksessä.
Et tarvitse koskaan suuntanumeroa.
Hätäpuhelu on maksuton.
Ohjeet vaaratilanteessa: katso Yleisradion teksti-TV:n sivu 868
Virtain kaupunki kuuluu Pirkanmaan pelastuslaitoksen pelastusalueeseen. Onnettomuuksien ennaltaehkäisy, pelastustoiminta ja varautuminen poikkeusoloihin hoidetaan Pirkanmaan pelastuslaitoksen vakinaisen palohenkilöstön, Virtain VPK:n, sekä Killinkosken VPK:n toimesta.
Lisätietoja alueellisesta pelastustoimesta saa Pirkanmaan pelastuslaitoksen sivuilta.
Yhteystiedot:
asiakaspalvelu (24 h)
puhelinnumero 03 565 612, pirkanmaanpelastuslaitos@tampere.fi
Sairaalantie 1, 34800 Virrat
Kiireellinen ajanvaraus
lääkärin vastaanotolle arkisin ma-pe klo 8-17.30 ja la 9-15.30, sunnuntaisin ei vastaanottoa puh. 03 3341 1200
Arkipyhinä poliklinikka on pääsääntöisesti kiinni.
Kiireetön ajanvaraus
lääkärin vastaanotolle ma-pe klo 8–15 puh. 03 3341 1300
Poliklinikoiden ollessa suljettuna: Päivystysapu Pirkanmaa puh. 116117 tai soitetaan hätänumeroon 112 asian kiireellisyydestä ja vakavuudesta riippuen.
Outi Mattsson
Sairaalantie 3, 34800 Virrat
Eläinlääkärin ajanvarausaika on arkisin klo 8-9.
Puh. 044 715 1351 (mahdolliset muutokset eläinlääkärijärjestelyissä selviävät numeroon soittamalla)
Eläinlääkäripäivystysaika arkisin klo 16-08 ja viikonloppuisin perjantaista klo 16 maanantaihin klo 08.
Tällöin eläinlääkäripäivystysnumerot ovat:
Hätätilanteen sattuessa Marttisen vastaanoton ollessa suljettuna yhteyttä voi ottaa vartiointiliikkeeseen:
KMV Turvapalvelut Oy
Vaihde: 03 488 3900
Hälytyskeskus: 029 0031 600
Nuorisokeskus Marttisen asiakkaista 2/3 on nuorisoasiakkaita, joiden henkinen, fyysinen ja sosiaalinen turvallisuus on toiminnan jatkuvuuden kannalta kaikkein tärkein asia. Marttisen nuorisotoiminta perustuu nuorisolakiin (72/2006), ja se on opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa toimintaa. Valtioneuvoston asetus nuorisotyöstä ja – politiikasta (103/2006) edellyttää, että valtakunnallisella nuorisokeskuksella on turvallisuus- ja pelastussuunnitelma.
Marttisen tavoitteena on ehkäistä tapaturmat ja muut nuorisoon kohdistuvat haitalliset tapahtumat toiminnassaan sataprosenttisesti. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi on laadittu riskianalyysit ja turvallisuussuunnitelmat erityisesti korkean riskin opetus- ja ohjelmatoimintaan. Muilta osin ohjaustoiminnassa noudatetaan nuorisotyön parhaita käytäntöjä ja eettisiä periaatteita. Parhaiden käytäntöjen tuntemus varmistetaan valitsemalla opetus- ja ohjauspalveluitten suunnittelu- ja ohjaustehtäviin alan koulutuksen ja/tai kokemuksen omaavia henkilöitä.
Nuorison turvallisuuden ylläpitäminen edellyttää turvallisuuteen panostamista myös kaikissa muissakin nuorisokeskuksen toiminnoissa ja palveluissa, toimintavälineistössä, ympäristössä, rakennuksissa, koneissa ja laitteissa. Myös alihankkijoilta ostettavien palveluitten on täytettävä samat laatu- ja turvallisuuskriteerit sekä eettiset periaatteet kuin oman toiminnankin.
Toinen erityisen tärkeä asia on Marttisen kulttuurihistoriallisesti arvokas ympäristö, jonka säilyminen on turvattava. Alueen rakennettua ympäristöä tulee suojata mahdollisimman hyvin palovaaralta, ilkivallalta sekä vesi- tms. vahingoilta. Marttisen vanhan pappilan rakennuksien ohella Perinnekylän museorakennukset, muinaisjäännökset, sekä arvokas ympäristö kokonaisuudessaan ovat alueen arvokasta kulttuuriperintöä.
Tämän etukäteen saatavilla olevan ohjeen lisäksi nuorisoryhmille järjestetään ryhmän saavuttua infotilaisuus, jossa käsitellään turvallisuuteen liittyviä asioita.
Nuorisokeskus Marttisen majoitustilat (nuorisohotellit ja hirsihuvilat) on varustettu automaattisella paloilmoitinlaitteistolla. Laitteisto on asennettu myös Marttisen vanhaan pappilaan.
Virrat kuuluu Porin hätäkeskuksen alueeseen. Automaattisista paloilmoittimista lähtee palohälytys hätäkeskukseen, josta se ohjataan pelastuslaitoksen hälytysjärjestelmään. Hätäkeskus ilmoittaa tilanteesta myös vartijalle, joka tulee paikalle välittömästi ilmoituksen saatuaan.
Marttinen sijaitsee noin 5 kilometrin päässä Virtain keskustasta. Palokunta on hälytyksen saatuaan pääsääntöisesti paikalla noin 6-10 minuutin kuluttua.
PALOILMOITINLAITTEISTON TUNNISTIMIIN KOSKEMINEN TAI ERHEELLISEN ILMOITUKSEN AIHEUTTAMINEN MUULLA TAVOIN ON EHDOTTOMASTI KIELLETTY!
Erheellinen paloilmoitus voi johtaa korvausvaatimukseen, sillä pelastuslaitos voi pelastuslain mukaan periä maksun erheellisestä ilmoituksesta (800 €) kohteen omistajalta, haltijalta tai toiminnanharjoittajalta. Marttinen puolestaan perii tahallisesti aiheutetusta tai huolimattomuudesta johtuvasta ilmoituksesta maksun sen aiheuttajalta.
Poistumistiet on merkitty vihreillä, valaistuilla kulkusuuntaa osoittavilla suuntanuolilla ja kilvillä tai vihreillä poistumistievaloilla. Poistumisen turvallisuutta hätätilanteessa tehostaa turvavalaistus, joka valaisee oman teholähteensä varassa sähkökatkoksenkin aikana.
TUTUSTUKAA ENNAKOLTA KÄYTTÄMIENNE TILOJEN POISTUMISTEIHIN!
Yläkerrasta hätäpoistuminen on makuuhuoneiden ikkunoiden kautta.
TUTUSTUKAA KÄYTTÄMIENNE TILOJEN ENSISAMMUTUSVÄLINEISTÖN SIJAINTEIHIN ENNAKOLTA!
Muita hyviä sammutteita ovat myös: matto, hiekka, lumi, puun oksat, sekä pelkkä vesi.
TUTUSTUKAA ENSIAPUVÄLINEISTÖN SIJAINTIIN ETUKÄTEEN!
Nuorisohotellit
Herrasentie 16, 34800 VIRRAT
Hirsihuvilat
Palolammintie 363, 34800 VIRRAT
Varsinkaan majoitustiloissa ei ole paikalla henkilökuntaa, jolloin ryhmän vastuuhenkilön on huolehdittava ohjeiden antamisesta ryhmälleen.
Kahdeksan poistumisovea:
Neljä poistumisovea:
Kokoontumispaikalta järjestetään ohjaus tilanteen mukaan, tarkoituksenmukaisimpaan evakuointipaikkaan, viranomaisten tai henkilökunnan toimesta.
Kun henkilö menettää äkillisesti tajuntansa, toimi näin.
Herättele häntä puhuttelemalla ja ravistelemalla. Henkilö ei herää.
Voit myös huutaa apua ja pyytää paikalla olevia tekemään hätäilmoitus numeroon 112. Hätäkeskuksen antamia ohjeita tulee noudattaa.
Käännä tämän jälkeen autettava selälleen, ja selvitä hengittääkö hän normaalisti?
Ojenna autettavan pää leuan kärjestä nostamalla ja toisella kädellä otsasta painamalla.
Samalla katso, kuuntele ja tunnustele hengitystä. Liikkuuko rintakehä? Kuuluuko hengityksen ääni? Tuntuuko ilman virtaus poskellasi?
Arvio onko hengitys normaalia, epänormaalia tai hengitys puuttuu. Mikäli epäröit, toimi kuin hengitys ei olisi normaalia.
Hengitys ei ole normaalia tai se puuttuu.
Aseta kämmenesi tyviosa keskelle autettavan rintalastaa ja toinen kätesi rintalastalla olevan käden päälle. Sormet ovat limittäin. Paina suorin käsivarsin kohtisuoraan alaspäin 30 kertaa siten, että rintalasta painuu 5 - 6 cm. Anna rintakehän palautua paineluiden välissä. Keskimääräinen painelutiheys on 100 kertaa minuutissa, eikä ylitä 120 kertaa minuutissa. Laske painelut ääneen.
Avaa hengitystie. Aseta suusi tiiviisti autettavan suun päälle ja sulje sormillasi hänen sieraimensa. Puhalla rauhallisesti ilmaa autettavan keuhkoihin. Puhalluksen aikana katso, että autettavan rintakehä nousee (liikkuu).
Toista puhallus. Kahden puhalluksen kesto on 5 sekuntia.
Kun lapsi (alle murrosikäinen) menettää äkillisesti tajuntansa, toimi näin:
Herättele lasta puhuttelemalla ja ravistelemalla. Lapsi ei herää.
Hätänumeroon 112 soitetaan välittömästi, jos paikalla on muita tai itse voit soittaa muiden ensiaputoimenpiteiden ohessa. Muutoin yksin ollessasi elvytä lasta ensin 1 minuutti ja tee hätäilmoitus heti tämän jälkeen. Hätäkeskuksen antamia ohjeita tulee noudattaa.
Käännä tämän jälkeen lapsi selälleen, ja selvitä hengittääkö hän normaalisti?
Ojenna varovasti lapsen pää leuan kärjestä nostamalla ja toisella kädellä otsasta painamalla. Samalla katso, kuuntele ja tunnustele hengitystä. Liikkuuko rintakehä? Kuuluuko hengityksen ääni? Tuntuuko ilman virtaus poskellasi? Arvio onko hengitys normaalia, epänormaalia tai hengitys puuttuu. Mikäli epäröit, toimi kuin hengitys ei olisi normaalia.
Hengitys ei ole normaalia tai se puuttuu.
Avaa lapsen hengitystie. Aseta suusi tiukasti lapsen suun päälle ja sulje lapsen sieraimet sormillasi (peitä vauvan suu ja sieraimet omalla suullasi). Rauhallisesti puhalla ilmaa lapsen keuhkoihin sen verran, että lapsen rintakehä nousee (liikkuu).
Puhalla yhteensä viisi kertaa.
Aseta kämmenen tyviosa lapsen rintakehälle, rintalastan alaosalle. Paina käsivarsi suorana 30 kertaa siten, että rintalasta painuu selkeästi kohtisuoraan alaspäin ja palautuu. Ajallisesti painumis- ja palautumisvaiheet ovat yhtä pitkiä. Keskimääräinen painelutiheys on 100 kertaa minuutissa, eikä ylitä 120 kertaa minuutissa. Laske painelut ääneen.
Avaa lapsen hengitystie. Aseta suusi tiiviisti lapsen suun päälle, sulje sieraimet, ja puhalla rauhallisesti ilmaa lapsen keuhkoihin. Puhalluksen aikana katso rintakehän liikettä (nousee). Toista puhallus. Kahden puhalluksen kesto on 5 sekuntia.
Jatka rytmillä 30:2.
Pelastusviranomaiset antavat suojautumisohjeita radiossa sekä paikallisesti kaiuttimilla. Yleinen vaaramerkki voi tarkoittaa myös kaasuvaaraa. Väestö hälytetään yleisellä hälytysmerkillä, jonka lisäksi annetaan tietoja ja toimintaohjeita radion välityksellä.
YLEINEN VAARAMERKKI
Yleinen hälytysmerkki on nouseva ja laskeva äänimerkki tai viranomaisen kuuluttama varoitus
Jos olet sisätiloissa ja haistat kaasua, paina märkä vaate suun eteen ja hengitä sen läpi pysyttele yläkerroksissa, kunnes vaara on ohi.
Jos olet ulkona, etkä pääse sisälle:
Vaara ohi – merkki on yhtämittainen, tasainen äänimerkki. Se on ilmoitus siitä, että uhka tai vaara on ohi.
Säteilytilannetta valvotaan jatkuvasti koko maassa mittareilla. Pienetkin muutokset huomataan heti ja niistä tiedotetaan viipymättä. Säteilyvaarasta annetaan yleinen vaaramerkki, joka on nouseva ja laskeva äänimerkki tai viranomaisen kuuluttama varoitus.
sekä Säteilyturvakeskuksen internet – sivuilta www.stuk.fi.
“Muutaman yön Nuotta-jakso vastaa parhaimmillaan puolen vuoden työtä nuoren kanssa.”
– Etsivän nuorisotyön tekijä
Nuotta-valmennus vahvistaa nuorten arjenhallintaa, sosiaalisia taitoja ja terveitä elämäntapoja.
Marttinen on yksi Suomen kahdeksasta Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemista ja valvomista valtakunnallisista nuorisokeskuksista.
Lue lisää Suomen nuorisokeskusten verkkosivuilta
Vaihde, vastaanotto,
majoituspalvelut ja kahvio
+35834851900 / 034851900
Nuorisopalvelut
+35834851926 / 034851926
Kokous- ja juhlapalvelut
+35834851921 / 034851921
Sivustolla käytetään evästeitä analytiikkaan ja käytettävyyden parantamiseen. Valitsemalla ”Hyväksy kaikki” hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoa evästeiden käytöstä löydät täältä »