Sisältöön »
Nuorisokeskus | kokous- ja juhlatalo
 
 
 
nuorisokeskus-marttinen-nuorisoryhma-tunnelmakuvia-19.jpg
 
 

Ajankohtaista

04.10.2018

Maanantaina 1.10. Nuorisokeskus Marttisen ravintola nousi luomuohjelma portaalle 5

Maanantaina 1.10. Nuorisokeskus Marttisen ravintola nousi luomuohjelma portaalle 5
Nuorisokeskus Marttinen liittyi vuonna 2008 luomuohjelmaan Portaat Luomuun. Luomu-, lähiruoka- ja ympäristönäkökulma ovat aina olleet osa toimintaa ja tärkeä asia Marttiselle.
Nuorisokeskus Marttisessa on haluttu aina, että lapsilla, nuorilla ja aikuisilla on mahdollisuus laadukkaaseen ruokaa ja samalla mahdollisuus vaikuttaa omin teoin ympöäristöönsä.
Tätä tietoa Marttisessa halutaan myös aktiivisesti jakaa!


Nuorisokeskus Marttisen ravintolalle luomutähtiä * * * (kolme)

Ravintola on nyt luomuohjelman portaalla 5 (kuudesta).

Nyt maanantain 1.10. Nuorisokeskus Marttinen sai tiedon että on noussut luomuohjelman portaalta neljä viidennelle. 

Vuonna 2008 Marttinen pääsi ensimmäinen portaalle viljatuotteilla ja myös yrteillä, joita edelle tuottaa yksi keittiön omista kokeista Armi. Vuosien kuluessa valikoima on lisääntynyt esim. läheltä tulevilla luomumarjoilla; mansikalla, vadelmalla saskatoonilla.

Tällä hetkellä lähes kaikki viljatuotteet ovat luomua ja viime vuonna vaihdettiin kahvi luomukahviksi. Voluumituotteina Marttisessa on jauhot, puurohiutaleet, kanamunat ja laktoositon maito ja piimä.

Kahvin vaihto oli yksi syy Nuorisokeskuksen ravintolan noususta viidennelle portaalle. Marttisen keittiö käyttää vuodessa n. 300 kg kahvia tämän on n. 600 pakettia vuodessa ja  reippaat 11 pakettiaviikossa.

Tässä hieman lisää tietoa;

Ympäristöasiat ovat aina Nuorisokeskus Marttisessa lähellä sydäntä.  Käytössä ovat kotimaiset raaka-aineet aina kun mahdollista, mm.  liha ja maitotuotteet ovat suomalaisia. Marttisessa ei käytetä ylikalastettuja kalalajeja vaan lähivesistä nousevaa kuhaa ja haukea, joka jalostetaan esimerkiksi haukipihveiksi. Kasvisten sesongin mukainen käyttöä on keittiöllä tärkeässä roolissa.

Luomuravintola.fi

Keittiö on www.luomuravintola.fi -ohjelmassa mukana kolmella tähdellä. Tällöin säännöllisesti käytetään 17 raaka-ainetta luomutuotteina. Lisäksi käytetään muita luomutuotteita mahdollisuuksien mukaan. Marttisen keittiön Armi-kokki on myös luomuviljelijä, häneltä saamme raikkaita salaatteja ja yrttejä kesäaikaan sekä vadelmia myös talven varalle.  

Raaka-aineet tulevat läheltä

Muita raaka-aineita ovat Joutsenjärven mansikat, kananmunat, jauhot (vehnä-, ruis-, perunajauhot), puurohiutaleet, myslit, laktoositon maito, piimä, kahvi,tee, kaakao ja monet mausteet. Niinpä  luomuna voimme tarjota mm. tuoreet sämpylät, kotipullat & kahvit, aamupalan puurot, vadelma- ja mansikkakiisselit. Paikallista ruokaa ovat myös metsäsienet ja puolukat. 

Luomu- ja lähiruokaaineet myös juhlapöydässä

Juhlaruokalistalta voi valita Pappilan luomu- ja lähiruokapöydän, josta löytyy lisäksi upeita paikallisia raaka-aineita. Vuonna 2018 Nuorisokeskus Marttinen on mukana projektissa, jossa julkiset keittiöt verkostoituvat lähituottajien kanssa, siten lisätään ja monipuolistetaan lähituotteiden käyttöä.  

Reilunkaupan tuotteet kuten tee, kaakao ja banaanit täydentävät Marttisen yhteisvastuullista toimintaa.

 
 
 
 
Sivua päivitetty: 28.09.2023

Suomen nuorisokeskusten logoMarttinen on yksi Suomen yhdeksästä Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemista ja valvomista valtakunnallisista nuorisokeskuksista.

Lue lisää Suomen nuorisokeskusten verkkosivuilta

 

Euroopan Neuvoston laatumerkki nuorisokeskuksille  Syrjinnästä vapaa alue logo    Sustainable Travel Finlandin logo  Lyke-verkoston logo
Suomen hostellijärjestön logo
Opetus- ja kulttuuriministeriön tekstilogo

 
 
login Synergia Foxy